Klassisk sommarpsalm med bildstöd

Vad är väl mer klassiskt den sista veckan i skolan än att sjunga Den blomstertid nu kommer? Anke-Luise Ohlin har lagt upp en lektion med fyra verser av den traditionella psalmen – med förklarande bilder för att hjälpa eleverna att förstå och minnas texten.

– Många av våra psalmer innehåller gamla ord som (verbet) skola, ovanliga ordföljder eller kanske ord som förkortas på ett lustigt sätt, säger hon.
Anke-Luise Ohlin har jobbat både som lågstadielärare och ämneslärare i musik. Hennes lektion med Den blomstertid nu kommer gjorde hon först till en förstaklass som var van vid att få hjälpa till med att bestämma vilka ord som skulle förtydligas med bilder.
– Eleverna tyckte det var väldigt roligt att få vara med och bestämma ord och bilder och kände sig sedda i att få stöd till att lära sig texten, säger hon. 
Rika örtesängar och gröda som gror. Några av orden hade hon redan valt ut då de helt uppenbart behövde en förklaring. Men eleverna fick också hjälpa till att välja bilder, något som skapade intressanta diskussioner. Verbet skola (från frasen de skola oss påminna) ledde till glada skratt när eleverna förstod vad det betydde. 
– Det fick bli en uppochnedvänd skola som bild. Jag ville ta dem på allvar och samtidigt hitta på något som visar att det inte riktigt var som de trodde först, säger hon.
Hon sjöng och diskuterade bilder med eleverna om vartannat för att få så relevanta bilder som möjligt. Några av orden fick eleverna även rita egna bilder till. När väl bilderna var bestämda så övade de på sången vid flera tillfällen.
– Vi övade nog minst en månad innan. Ju fler gånger man sjunger en sång desto roligare tycker man att den är, säger Anke-Luise. 
Bilder gör dels att det blir roligare att läsa. Dessutom sätter sig texten på ett helt annat sätt.
– Det blir som ett ankare i hjärnan som gör att du kommer ihåg texten mycket snabbare än om du läser den.
Hon valde att ha med fyra av de fem verserna.
– Det blir roligare så. När du är inne i en melodi så vill du inte sluta!
Men för den som ännu inte hunnit repetera denna klassiker med sina elever tipsar Anke-Luise att göra det enkelt för sig så här den sista veckan innan sommarlovet.
– Då får man helt enkelt bestämma i förväg vilka bilder som ska vara med. Sedan är det bättre att man fokuserar på ett par verser och gör dem fullt ut än att försöka hafsa igenom allt. Mindre är mer ibland!

Anke-Luise Ohlins lektion hittar du här:
https://www.lektion.se/lessons/lesson.php?id=30806

Tillbaka

Klassisk sommarpsalm med bildstöd