Lektion : Handledning till boken Dags att rösta – EU-valet 2024

MTM
14 februari
Samhällskunskap, Svenska
Grundskola år 3-9
Arbetsuppgift, Diskussionsfrågor, Grupparbete, Värderingsövning, Samtal/diskussioner, Temaarbete, Reflektioner, Muntliga övningar, Tips, Övrigt

Beskrivning

Om boken

Din röst är viktig! Den 9 juni 2024 är det EU-val. Då har fler än 350 miljoner människor i EU:s länder möjlighet att välja politikerna till EU:s riksdag. Valet är viktigt. Det EU bestämmer har stor betydelse för oss i Sverige. EU har lagar om det mesta, som jordbruk, internet, gränser, teve, mat, miljö och fiske. Kort sagt: EU är en del av din vardag och du kan genom valet påverka den.

Trots det är det många som inte röstar. Vissa kanske inte vill, men andra kanske helt enkelt vet för lite om EU och valet. Genom att läsa Dags att rösta – EU-valet 2024 kan fler förstå EU, hur det går till att rösta, och använda sin rätt att göra det.

Boken är skriven av Bengt Fredrikson, journalist på den lättlästa nyhetstidningen 8 Sidor, som också ger ut boken. Boken finns att köpa i tryckt form i nätbokhandeln. Den finns även som gratis pdf och ebok att ladda ner på 8 sidors webbplats . På 8 Sidors sajt finns avdelningen Alla väljare, som innehåller nyheter och information om politik och demokrati före, under och efter valet.

Läs mer på 8sidor.se/alla-valjare och ladda ner boken, (öppnas i nytt fönster).

Om handledningen

Handledning ger förslag på hur man kan arbeta med boken Dags att rösta – EU-valet 2024. De olika uppgifterna kan användas i den ordning ni önskar. Ni kan välja att arbeta med alla uppgifter eller välja ut de som ni tänker passar era deltagare. Handledningen är framtagen av Jenny Edvardsson för 8 Sidor

 

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.