Lektion : Måla En Allitteration

(Färre än 5 omdömen)
Mathias Edbäck Leo
19 oktober
SVA, Svenska
Grundskola år 4-6
Arbetsuppgift

Beskrivning

Uppgiften går ut på att skapa en bild utifrån en Allitteration eleven själv kommit på. Allitterationer ger i min mening eleven ett annat sätt att träna meningsbyggnad på utifrån frågan "vem gör vad?", subjekt - predikat - objekt. En alliteration är en mening där varje ord börjar på samma bokstav. Exmpelvis; Mathias Matar Måsar och Jordgubbar Jagar Joggare. Att arbeta med meningsbyggnad och allitterationer samtidigt ger konkreta exempel på fungerande meningar. 

Uppgiften går att skriva ut eller läggas upp på Classroom om ni öppnar PDF:en i Google Dokument. För elever som behöver utmanas kan de använda andra ordklasser än substantiv och verb, de kan till exempel använda sig av adjektiv, tidsord, sambandsord, prepositioner och så vidare. Likaså kan de skriva samma allitteration i olika tempus, komporationen och huruvida det är bestämda eller obestämnda substantiv i plural eller singular.

Med finns också ett klipp från Galenskaparnas "Grisen i säcken" där de berättar om Basker-Bosse, en lång allitteration där de flitigt använder sig av exmpelvis synonymer och liknande. Ett roligt sätt att introducera just allitterationer om det är ett okänt koncept för eleverna. Allitterationerna i uppgiften samt exempelbilden har jag själv kommit på samt skapat.

lektion.se Måla En Allitteration lektionsbild

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.