Lektion : Lektioner om yrken inom hälso- och sjukvården

19 april 2022
19 april
Samhällskunskap, HKK, Studievägledning
Grundskola år 7-9
Arbetsuppgift

Beskrivning

Lektioner om yrken inom hälso- och sjukvården
 
Västra Götalandsregionen har tagit fram tio färdiga lektionsupplägg för högstadiet. Lektionerna handlar om att jobba inom hälso- och sjukvården och är kopplade till läroplanen och kursplaner i samhällskunskap, biologi, matematik, hem- och konsumentkunskap, idrott och hälsa samt engelska. Materialet passar utmärkt som integrerad studie- och yrkesvägledning eller digital prao.
 
Lektioner, filmer och yrkestest
Vad gör en biomedicinsk analytiker? Hur använder sjuksköterskor matematik? Och vad heter blindtarmsinflammation på engelska? Svaren till frågorna och mycket mer får eleverna lära sig i de olika övningarna. Lektionerna är 30–80 minuter och kan användas separat eller tillsammans.
 
Ett exempel på lektion är Egenskaper och yrken. Med hjälp av färgglada kort får eleverna reflektera över vilka egenskaper som är lämpliga i olika jobb. En annan lektion är Matematik för sjuksköterskor där de får de räkna ut hur läkemedel ska doseras, i exempel tagna från verkligheten. Till övningarna finns även filmklipp där elever från årskurs 9 testar olika arbeten. Det finns också ett digitalt yrkestest, som funkar bra som inledning eller avslutning på lektionpassen.
 
Materialet
Ladda ner varje lektion i ett komplett häfte, inklusive lektionsupplägg, elevuppgifter, koppling till läroplan och kursplaner samt eventuella övriga tillbehör nedan. Elevuppgifterna och eventuella tillbehör finns även som separata dokument att enkelt delas med eleverna digitalt.
 
 
 
 
 
lektion.se Lektioner om yrken inom hälso- och sjukvården lektionsbild

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.