Lektion : Among us - Piano

(Färre än 5 omdömen)
Daniel Thörne
18 mars 2021
21 mars 2021
Musik
Grundskola år 4-6
Laborationer

Beskrivning

Denna lek baseras på spelet "Among us" som många barn spelar och är uppskattat. Reglerna är dock ganska avancerade att få till med text, men jag har gjort ett försök. Det går snabbt att komma igång när man har förstått reglerna och leken har alltid gjort succé.

Alla barnen i gruppen får ett papper vardera och klipper ut cirklarna, rutorna med bokstäverna samt klaviaturen (med rutan bredvid). Det är viktigt att rutan sitter fast på pianot och inte klipps ut separat. När alla barnen har klippt ut allt och lagt framför sig gäller dessa regler:

1. Innan omgången kan starta så ska alla barnen blunda och läraren väljer ut en-två personer som är sabotörer. Man lägger en hand på deras axel eller liknande. Sabotörernas roll blir tydligare längre ned, men de ska INTE avslöja vilka de är.

2. Nu ska alla barnen gå runt till varandras klaviaturer (som ligger på bänkarna) och lägga ut EN bokstav i rutan bredvid klaviaturen. Lägger man ut bokstaven  "A" ska man sedan lägga en röd prick på tonen "A" på en tangent med den tonen. (Tangenterna är blanka för att vi har tränat på toner tidigare.)

3. Varje gång man kommer till en klaviatur ska man först titta om bokstaven i rutan stämmer överens med där pricken ligger. Ligger lappen "B" i rutan så ska alltså en röd prick ligga på tonen "B" på tangenterna. Stämmer det så ska man byta ut mot en annan bokstav och en röd prick som motsvarar tonen. Byt alltså ut "B" som låg när du kom mot en ny bokstav och prick. De gamla bokstäverna och prickarna lägger du bort i högen på bänken.

4. Om man kommer till en plats där bokstaven och pricken inte stämmer överens så har sabotören varit där. Sabotören har som uppgift att gå runt och medvetet lägga fel på alla ställen den kommer till (alltså en prick på tangent "A", men med bokstaven "C" i rutan). De andra ska lista ut vem som är sabotör. De får inte prata eller hjälpa varandra, utan misstänker man någon så kan man smyga till en bänk efter att personen har varit där för att se om tonerna stämmer med bokstaven.

5. Efter kanske 3-5 minuter bryter man och så får folk gissa vem det är som är sabotören. Sabotören kan få fejkgissa för att inte bli avslöjad.

Man kan göra denna lek i en massa ämnen (jag har tränat multiplikation, klockan osv) så använd fantasin.

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.