Lektion : Tussi tussi tussilago! Arbeta ämnesövergripande utifrån vårsång

(Färre än 5 omdömen)
Magnus Attnäs
1 mars 2021
Svenska, Bild, Musik
Grundskola år F-3
Arbetsuppgift

Beskrivning

Utgå ifrån sången ”Vårblommor/Tussi tussi tussilago". Länk till video finns bifogat. Här tänker jag att man kan göra ett mindre ämnesövergripande projekt. Eleverna kommer sjunga, skriva och måla. 

 

Upplägg

Börja med att lyssna på sången ”Vårblommor/Tussi, tussi, tussi, tussilago" Finns på min youtubekanal Magnus A med massor av sångtips för barn. Text visas i video. Videon visar också ackord ifall någon kan spela instrument till.

 

Sången handlar om tre olika vårblommor: Tussilago, krokus och vitsippa. Man kan leta upp foton på blommorna på internet  verkligheten (i videon är de illustrerade). Är det någon som har sett någon av blommorna ute? Annars kan barnen få i ”läxa” att hålla utkik efter dem under våren. Kanske de ser någon av blommorna på väg till skolan. Låt barnen berätta och diskutera.

 

Eleverna tränar på sången och längre fram de kan måla blommorna på bilden. Då kan de använda sig av foton de hittat på internet.

 

Vad finns det mer för vårblommor? Välj några andra vårblommor och måla och skriv antingen en dikt eller sång om dem. Om eleverna väljer att skriva en sång kan de ta melodin från ”Vårblommor/Tussi tussi tussilago" eller hitta på egen melodi. 

 

Bilderna de har gjort kan de sätta ihop med sångtexten/dikten. Presentera på något kul sätt som funkar för eleverna och gruppen.

 

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.