Lektion : Arbeta kring Alice Tegnérs sång "Årstiderna"

(Färre än 5 omdömen)
Magnus Attnäs
1 februari 2021
SO, Svenska, Musik
Grundskola år F-3
Arbetsuppgift

Beskrivning

Inledning

Detta är ett tips på hur man kan förena musik, SO och svenska i tidigare skolåren. Man arbetar då utifrån texten och musiken som Alice Tegnér har gjort. Fokus kommer att vara på hennes sång Årstiderna som publicerades första gången år 1897. Man får givetvis anpass uppgiften utifrån elevgrupp och årskurs. Har kommer grunden till min idé. Sången finns med text och ackord har jag lagt upp på youtubekanal Magnus A (med fler sångtips också!)

 

Lektionen (skulle kunna delas upp på 1 - 3 lektionstillfällen)

Musik: Sjunga, textanalys, komma på egen låttext.

Svenska: Skriva, textanalys

SO: Prata om årstider och om hur det var på den tiden när Alice Tegnér skrev visan

 

Alice Tegnér är en av våra mest kända skapare av barnvisor. Har ni hört Ekorrn satt i granen, Baka baka liten kaka, Bä bä vita lamm? Det är bara några av hundratals barnvisor som hon har skrivit både musik och text till. Alice Tegnér levde mellan 1864 och 1943. Hennes visor lever ännu kvar trots att hon föddes för nästan 150 år sedan! När hon var 33 år skrev hon en visa om våra fyra årstider. Vilka årstider har vi?

Lyssna på låten med text och ackord: https://www.youtube.com/watch?v=dxH7N5mt5is (finns också som medialänk nedan)

Prata om texten. Vad betyder sångtexten? Uttrycker Alice Tegnér sig på ett annorlunda sätt än vad man gör idag? Diskussion två och två, och eller i helgrupp.

Lyssna igen och sjung sången tillsammans. De som kan läsa kan följa med i texten.

Vilken årstid gillar du bäst? Barnen får välja en årstid och skriva/berätta hur de skulle vilja sjunga om den årstiden med Alice Tegnérs melodin och första raderna. Till exempel: Om våren, om våren, då är det allra bäst. Då ...... ....... ....... ...... (barnen får skriva vad de gillar med årstiden, anpassa hur mycket hjälp de behöver med att skriva). Blir de klara snabbt kan de skriva om alla årstiderna. Extrauppgift kan också vara att två och två prata om hur det kan ha varit för ca 120 år sedan när sången skrevs.

De som vill får gärna uppträda och sjunga sin vers/verser. Man får givetvis anpassa svårighet efter elevgrupp och årksurs. Barnen kan till exempel välja en annan melodi och sjunga fritt om den årstid de gillar bäst.

 

"Årstiderna", sångtext:

Om våren, om våren, då är det allra bäst, då ha vi så roligt och leka allra mest. Då plocka vi gullvivor och sippor vita, blå, och så vi svänga om och runt i ringen gå.

Om sommarn, om sommarn, då är det allra bäst, då ha vi så roligt och leka allra mest. Då ro vi ut på viken, där årorna de slå, och så vi svänga om och runt i ringen gå.

Om hösten, om hösten, då är det allra bäst, då ha vi så roligt och leka allra mest. Då få vi plocka äpplen och plommon gula, blå, och så vi svänga om och runt i ringen gå.

Om vintern, om vintern, då är det allra bäst, då ha vi så roligt och leka allra mest. Både skridsko och skida vi då får pröva på, och så vi svänga om och runt i ringen gå.

 

 

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.