Lektion : Tabata 20-10

6 omdömen
Joel Gustavsson
10 december 2020
1 februari 2021
Idrott & Hälsa
Grundskola år 1-9
Arbetsuppgift

Beskrivning

Denna lektion är planerad efter styrka och kondition. I den bifogade filen finns det 11 övningar. I denna undervisning ska man vara aktiv 20 sekunder och vila 10 sekunder direkt, sen går man till nästa övning och är aktiv i 20 sekunder sen vila osv. Anpassa tiden efter elevgruppen. För att hålla reda på tiden brukar jag använda en app som heter "Tabata timer". Appen räknar ner och signalerar varje gång. Välj någon peppande musik också!

 

Upplägget jag har kört: Börjar lektionen med att prata med elevgruppen om vad tabata är. Att eleverna själva väljer hur jobbigt och ansträngande det kommer att bli. Värmer upp med att jogga och stretcha för att få igång kroppen.

 

Går sedan igenom alla övningar för att visa och förklara vilka muskler man använder och hur det ska kännas. Viktigt att man kämpar och är aktiv de 20 sekunder. Jag som lärare är också ombytt och leder hela passet. Viktigt att hela tiden pusha eleverna. Jag har valt att köra 20 sekunder aktivt och 10 sekunder vila, alltså 20-10 genom hela passet. Brukar köra detta två gånger där eleverna får vila 5 minuter mellan. Fungerat väldigt bra för årskurs 3 och 4.

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.