Lektion : Fossil förutspår framtida klimatförändringar

30 March 2020
Biologi, NO
Grundskola år 8-9
Filmad föreläsning (9 min), ordlista, diskussionsfrågor, länktips

Beskrivning


Se filmen där Margret Steinthorsdottir, forskare på Naturhistoriska riksmuseet, berättar om sin forskning och hur resultaten kommer att leda till ökad förståelse för effekterna av framtida klimatförändringar.

En av de största vetenskapliga utmaningarna idag är att förstå hur den ökande koldioxidhalten i atmosfären kommer att påverka klimatet i framtiden. För att förfina de klimatmodeller som används vid beräkningar av framtidsscenarier jämför Margret löv från nu levande ginkgoträd med fossila ginkgolöv.

Använd gärna för att belysa FN:s globala mål nummer 13 – Bekämpa klimatförändringarna.

 

Om föreläsaren

Namn: Margret Steinthorsdottir (Margrét Steinþórsdóttir)

Jobbar på: Naturhistoriska riksmuseet

Forskar om: Klimatförändringar i det förflutna med hjälp av fossila växter

Gymnasieutbildning: Humanist linjen med extra matematik, kemi och fysik. Klassiska språk har hjälpt mig bättre förstå det vetenskapliga språket. Birkerød Gymnasium, Danmark.

Universitetsutbildning: B.Sc. och M.Sc. i geologi, inriktning evertebratpaleontologi. Københavns Universitet, Danmark. Ph.D. i biologi och miljövetenskap, inriktning paleobotanik. University College Dublin, Irland.

Bäst med att forska: Att få nya idéer och ha möjligheten för att testa dem - det är mycket inspirerande att hela tiden lära sig nya saker, och att det aldrig blir helt som man hade trott. Sedan bestämmer man mycket själv över sitt arbete och sin tid, och får resa till spännande ställen i tjänsten.

 

 

lektion.se Fossil förutspår framtida klimatförändringar lektionsbild

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.