Lektion : Upptäck natur och samhälle med Geoskolan

Lantmäteriet
31 januari 2019
Biologi, NO, Geografi, Samhällskunskap
Grundskola år F-9
Digitalt undervisningsstöd, kartapplikation, lektionsförslag

Beskrivning

Geoskolan är ett verktyg som gör det enkelt att utforska natur och samhälle med digitala kartor över hela Sverige. Verktyget innehåller förslag på lektioner inom olika ämnesområden och en kartapplikation med geografisk information från Lantmäteriet och andra myndigheter.

Kartapplikationen gör det enkelt att presentera och analysera olika företeelser som har en geografisk koppling. Den kan beskrivas som ett enkelt GIS - geografiskt informationssystem - som gör det möjligt att välja kartlager, zooma, panorera, mäta, rita och skriva ut.

De olika kartlagren öppnar upp möjligheter för undervisning inom flera ämnesområden som till exempel geografi, historia, samhällskunskap, biologi, naturkunskap, teknik, matematik och idrott. Då lagren och kartan är rikstäckande är det enkelt att anpassa lektionerna till elevernas närmiljö.

Geoskolan är öppen och gratis på Internet på www.geoskolan.se Det gör det möjligt att använda Geoskolan i klassrummet eller vid fältstudier då verktyget är anpassat för smartphone och surfplatta.

För att komma igång med Geoskolan finns ett antal lektionsförslag inom olika ämnesområden. Lektionsförslagen utgår ifrån innehållet i läroplanen för grundskolan respektive gymnasiet.

Idag finns lektionsförslag som kan användas i grundskoleämnena:  geografi, idrott, matematik, biologi och samhällskunskap. För gymnasiet finns lektionsförslag inom geografi och naturkunskap. Du kan enkelt använda kartapplikationen och lektionsförslagen till att utveckla egna lektioner inom andra ämnen och årskurser. 

En film för unga om kartans betydelse

Hur kan snapchat se var du är? Hur hittar man till Mordor? Och vad skulle hända om alla kartor försvann?

När använder vi kartinformation och till vad - historiskt, i nutid, fantasi och framtid? Tekniken gör att vi tänker allt mindre på vad som är själva kartan. Filmen berättar om smarta verktyg som till exempel Geoskolan som gör att elever kan lösa uppgifter med verkligheten som referens. Kartan kan svara på många frågor.

Lantmäteriet har tagit fram filmen som beskriver några av kartans olika användningsområden. Tanken är att väcka intresse för geografisk information hos ungdomar.

 

En film om kraften i geodata

Vad har självkörande bilar, sommarens skogsbränder och Missing people gemensamt? För alla spelar geodata en avgörande roll. Geodata är en förutsättning för samhällets utveckling. Lantmäteriet bidrar i allra högsta grad med aktuella och kvalitetssäkrade geodata.

Se filmen om hur Lantmäteriets geodata bidrar till nya innovationer, upptäckter – och räddar liv.

 

 

 

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.