Lektion : Damaskus Sölvesborg - ungdomsroman av Per Nilsson

(Färre än 5 omdömen)
Per Nilsson
23 augusti 2017
Samhällskunskap, Svenska
Grundskola år 7-9
Diskussionsfrågor

Beskrivning

DAMASKUS  SÖLVESBORG

är en ungdomsroman av Per Nilsson

Boken handlar om Nour och Leo som går i samma gymnasieklass, på Furulundsskolan i Sölvesborg.

 

Nour är född och uppvuxen i storstaden Damaskus i Syrien. Tillsammans med sina föräldrar och två storebröder bor hon nu i Sölvesborg.

Leo har levt hela sitt liv i småstaden Sölvesborg i södra Sverige, hans föräldrar också. Han har inga syskon.

 

DAMASKUS är en stad som är känd i hela världen. Somliga påstår att det är världens äldsta och vackraste stad. Damaskus är huvudstad i Syrien, där det pågått ett krig sedan 2011. Det uppskattas att 4 miljoner människor har tvingats fly från Syrien, och att 7 miljoner är flyktingar inne i landet. Till Sverige och andra länder i Europa kom många flyktingar från Syrien framför allt under andra halvan av 2015.

SÖLVESBORG är en liten småstad i Blekinge, vid Östersjön. Staden är inte känd i Sverige ens, och om någon känner till den beror det antingen på Sweden Rock eller Jimmie Åkesson.

SWEDEN ROCK är en hårdrocksfestival som inträffar i början av juni varje år, i Norje utanför Sölvesborg. Mer än 30000 svartklädda festivalbesökare i blandade åldrar.

JIMMIE ÅKESSON är partiledare för Sverigedemokraterna (SD), han är uppvuxen och bosatt i Sölvesborg. SD är enligt mätningar för närvarande Sverige näst största parti. SD menar att Sverige tagit emot alldeles för många flyktingar, att de hellre ska hjälpas i närområdet, och att de som ändå kommer till Sverige ska få tillfälliga uppehållstillstånd och tvingas återvända när kriget är över.

 

JAG heter Per Nilsson, jag är författare och har skrivit många böcker, mest ungdomsromaner och barnböcker, men också för vuxna. Jag växte upp i Malmö men från det att jag var sex år tillbringade jag mina somrar i Sölvesborg, i en sommarstuga på Tredenborg. Sedan 1981 är jag bosatt i Sölvesborg.

 

Nour och Leo har aldrig pratat med varandra. Under en orientering efter en utedag på Ryssberget hamnar de i ett vindskydd, Nour har skadat foten och kan inte gå, det ösregnar och det börjar mörkna. Ingen av dem har någon fungerande mobiltelefon.

Medan de väntar på att bli räddade börjar de prata, och berätta. Både om barndomsminnen och om sina tankar på livet och världen.

Här är några saker som Nour säger under de där timmarna i skogen:

- Nej, jag tycker inte att svenska tjejer har mer frihet. Jag kan göra allt jag vill. Men du vet, mamma är min bästa vän. Jag berättar allt för henne, vi har inga hemligheter. Ja, jag stannar hemma på kvällarna. Det har jag ju sagt, jag är rädd för att jag ska möta stora hundar. Jag är också rädd för fulla människor.

- Kärleken är inte blind, den har ögon och kan se. Kärleken kommer och går. Familjen finns alltid, familjen måste komma först.

- Gud vet allt, Gud ser allt. Inte ett enda blad faller till marken utan att Gud vet det. Och Gud har en plan för varje människa.

 

Här är några saker som Leo säger:

- Jag hatar alla som bor här. Det finns bara idioter i Sölvesborg.

- Människan är egoistisk innerst inne. Det är därför jorden kommer att gå under. Kärlek finns inte, det är bara nåt vackert man sjunger om i Eurovision.

- Svenska tjejer är fångar, slavar. De sitter fast i en massa skitidéer. Om att de ska vara snygga och ha perfekta kroppar och se ut som fotomodeller. Och vara populära och ha tusen vänner och hitta en drömkille och leva ett drömliv.

- Världen skulle vara bättre om det inte fanns religioner, om det inte fanns några människor som trodde på Gud.

 

Nour och Leo är olika på många sätt, ändå kommer de varandra nära.Och sedan måste Leo rädda livet på Nour också.

Men vi måste tala samma språk om vi ska förstå varandra, tänker Leo. Om det ska finnas en chans.

 

Bakgrunden till den här berättelsen är att jag lärde känna några unga människor från Syrien som hamnat här i Sölvesborg. Jag funderade på hur det kunde vara att komma från den livliga miljonstaden Damaskus i Mellanöstern till den trötta småstaden i norra Europa. Och förstås, att Sölvesborg = Jimmietown.

Det är en mycket enkel bok, tänker jag. Enkel att läsa, enkel att förstå. Det finns mycket jag skulle vilja diskutera med mina läsare, med utgångspunkt i det som Leo och Nour berättar och tycker.

                 Om familj och släkt. Om religion. Om jordens undergång. Om utanförskapet. Om tjejer och killar. Om ensamhet och gemenskap. Om nationalism och rasism. Om misantropi. Om hopp och framtidstro. Om skillnader och likheter. Och mycket, mycket annat.

                

I boken finns inte bara berättelsen om Leos och Nours möte och lilla äventyr, utan också insprängt tretton citat som handlar om invandring/flyktingar/kulturmöten. (bifogas nedan)

                 Frågorna om invandring och flyktingmottagande har förändrat det politiska landskapet i de flesta länderna i Europa under de senaste åren. (Och inte bara i Europa förresten …) Det är frågor som engagerar många, och som ofta leder till starka känsloyttringar och konfrontationer. Varför? Det finns ju så många andra stora och viktiga politiska frågor.

 

Att vi påverkas och formas av familjen, av människor vi har omkring oss, av den värld vi växer upp i, det är de flesta av oss överens om. Men vilka möjligheter har vi att förstå varandra, eller att komma varandra nära, om vi formats i väldigt olika världar?

                 Och när slutar vi formas, när slutar vi växa?

 

Jag hoppas boken DAMASKUS SÖLVESBORG kan ge inte bara en läsupplevelse utan också leda in till intressanta och spännande samtal. Och jag ser själv fram emot att möta ungdomar som läst den.

                                                                      Sölvesborg 16 aug 2017

                                                                      Per Nilsson

 

Vi har inte yttrandefrihet i Sverige. Vissa saker är förbjudna att säga. Som till exempel att Jimmie haft rätt hela tiden. Alla vet att det är så, men det får man inte säga.

19-årig kille, elev på Furulundsskolan, Sölvesborg

 

Sverige har tagit emot för många flyktingar. Sverige skulle bara ta emot så många som man klarar av att ta hand om.

36-årig palestinier från Syrien, bosatt på asylboendet Hanöhus i väntan på uppehålls-tillstånd

 

 

Sverige är det bästa landet. Fick jag välja på alla länder i världen så skulle jag välja Sverige. Det är rättvist här. Alla har en chans. Och du får tycka vad du vill och tro vad du vill. Det är därför så många vill komma till Sverige, för att Sverige är ett bra land. Det bästa landet.

                                                                 17-årig elev på Furulundsskolan

 

 

Det är försent att rädda Sverige, det har gått för långt.

                                            16-årig tjej, elev på Furulundsskolan, f.d. medlem i SD

 

 

Att inte kunna ta en kvinna eller man i hand på grund av deras kön är samma sak som att vägra skaka hand med en människa på grund av hennes hudfärg eller ett handikapp. En utebliven handskakning används som en markering av avståndstagande, till och med avsky, det är ett sätt att visa att den andre inte förtjänar respekt.

                                                                 Succéförfattare och liberal debattör

 

 

Varför flyr inte muslimer till muslimska länder? Det hade varit mycket enklare för alla. Jag menar, om religionen nu är så viktig för dom.

                                            Kvinna i Sölvesborg, 48 år, röstade på SD i senaste valet.

 

 

Jag menar, det ska väl mycket till. För att människor ska lämna hem och familj och vänner och arbete och allt. Jag menar, ingen lämnar väl allt bara för att få bostadsbidrag eller försörjningsstöd i Sverige?

                                                                 Vårdlärare, bosatt i Sölvesborg.

 

 

Det är revolution nu. Nu kommer sanningen fram, sanningen om mångkulturen och de öppna gränserna, allt det där skitsnacket, alla lögnerna. Det är nya tider nu. Överallt. Welcome to the revolution. Politiker och journalister och vänsterbögar ska få springa för livet.

                                            24-årig man i Sölvesborg, röstade på SD i senaste valet.

 

 

Nej, det är inga problem. Dom spelar arabisk musik i korridoren, där deras klassrum är. Det är bara trevligt. Och killarna är snälla, håller upp dörren för oss och sånt. Vi har ju inte precis några gangstergäng i Sölvesborg.

                                                                 18-årig tjej, elev på Furulundsskolan

 

 

Om min dotter blev ihop med en muslim. Det skulle vara det värsta. Ja, fy fan. Då får hon hellre bli knarkare. Eller lesbisk. Eller feminist.

Svettig medelålders man med kraftig kroppsbehåring.

 

 

Mina upplevelser är mina upplevelser. Du vet väl inget om mina upplevelser.

Jimmie Åkesson i debatt med författaren Per Nilsson                   efter att den förre påstått att han blivit jagad och hotad av invandrargäng när han började skolan på Falkvik,                       medan den senare menade att det inte fanns några

invandrarelever på Falkviksgården då.  

 

 

Självklart ska Sverige ta emot människor som tvingas fly från krig. Men när det sedan blir fred igen ska dom väl åka tillbaka och hjälpa till att bygga upp sitt land. Jaså, du tror att dom kommer att stanna i Sverige? Vet du, det tror jag också. Se på jugoslaverna, dom blev kvar.

                                                                 38-årig undersköterska i Sölvesborg

 

 

Det var nästan outhärdligt. Alltså inte att dom var högljudda eller att det var sent, men att dom sjöng så falskt. Nåt så förskräckligt.

62-årig granne efter att Jimmie Åkesson haft sommarfest i trädgården

 

 

 

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.