Lektion : Namngeografi - Landskap, tätorter, åar och älvar

12 omdömen
Jonathan Kipowski
4 november 2016
4 november 2016
Geografi, SO
Grundskola år 4-6
Komplett arbetsmaterial

Beskrivning

Detta är ett komplett material för namngeografi som jag skapat för min fjärdeklass när vi arbetat med Sverige på geografin i SO. Här finns träningsmaterial, ifyllningsblad, prov med facit och även en expertversion för de elever som verkligen vill utmana sig själv.

På varje variant finns en sida för våra 25 landskap, en för de 25 största tätorterna och en för 11 större vattendrag som älvar och åar.

Allt material bygger på Seterra Online, så det är samma tätorter, åar och älvar som finns på deras övningssidor. Materialet är alltså perfekt att använda tillsammans med detta digitala verktyg: http://online.seterra.com/sv

Allt material kan givetvis användas enskilt, med ex. endast landskap.

Namngeografi FYLL I SJÄLV: Ett häfte eleverna har med sig och skriver namnen efterhand man går igenom landskapen, tätorterna och vattendragen. Vi har gjort det med hjälp av "Geografens Testamente – Den stora sverigeresan" (se min lektion "Livsmiljöer och Namngeografi").

Namngeografi ENKEL TRÄNING: Ett häfte att ta med sig hem och träna. Allt står med namn och plats. Viks med fördel på längden och öva själv eller med en kompis.

Namngeografi PROV: En spegling av "fyll i själv" – alla namn står och man måste placera dem på rätt plats. De är givetvis INTE i samma ordning som på ifyllningshäftet och enkel träning, här står de istället i bokstavsordning.

Namngeografi FACIT PROV: Facit till provet

Namngeografi SUPEREXPERTEN: För de elever som verkligen vill utmana sig själva. Här måste de rita ut landskapsgränserna, rita ut alla tätorter och rita ut alla vattendrag och dessutom skriva rätt namn för varje plats. OBS! Den är med mening skapad med flera tommar sidor och bör skrivas ut dubbelsidigt – detta för att undvika kalkering av landskapen (kartorna ligger alltså inte på varann).

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.