Lektion : Jeopardy en français

5 omdömen
Carina Barkéus
15 december 2014
Franska
Grundskola år 8-9
Lek

Beskrivning

Här ska eleverna spela Jeopardy, d v s du som lärare ger svaren och eleverna ställer frågorna! För att få poängen måste eleverna ställa frågan "Qu'est-ce que c'est" efter att ha avgett sitt svar. 

En grupp får börja med att begära en kategori och en siffra, t ex 200. Sedan får alla vara med och tävla om att ställa frågan. Den som är snabbast är den som får ordet. Den grupp som senast har rätt, får fortsätta att begära kategori och valör. Har ingen grupp rätt, får den grupp som senast hade rätt, begära kategori.

Jag brukar spela i 4 grupper, om 3-5 elever, där varje grupp har ett musikinstrument som de använder när de kan svaret (frågan;)).

För att göra det enkelt, använder jag kanonen så att alla ser spelplanen. Facit har läraren i handen. Jag använder 4 olika färgpennor till tavlan. När en grupp svarar rätt, ringar jag in den valören, t ex Les vêtement 400, med den gruppens färgpenna. Svarar gruppen fel, eller glömmer att ställa frågan Qu' est-ce que c'est sätter jag minus framför. När alla kategoriernas är slut, räknas poängen samman och den grupp som har flest poäng vinner. 

lektion.se Jeopardy en français lektionsbild

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.