Lektion : Elevhjälp, tankekarta för slöjdloggboken.

5 omdömen
Lisbeth Enochsson
20 augusti 2012
NO, Teknik, Slöjd textil, Slöjd trä/metall
Grundskola år 3-9
Elev och lärarhjälp

Beskrivning

Detta är ?moln? - en tankekarta över slöjdens mål. Den används som ett elevhjälpmedel för att komma vidare då hon/han skriver loggbok i slöjden. Det är viktigt att reflektera över sitt lärande och då är en loggbok bra som hjälpmedel. ?Molnen? hänger på en krok på väggen och eleverna tar dessa inplastade ark för att svara på frågorna, det är inte meningen att de ska svara på alla frågor varje lektion. Med tiden går det förhoppningsvis automatiskt, de vet hur de kan tänka. En större affisch är också bra att ha i klassrummet.

 

Jag burkar säga till eleverna att de kan tänka att de har en kompis i telefon som vill göra samma sak och då måste du varna och ge råd hur man kan göra och tänka för att lyckas. Även det som går fel ska man också skriva om för att kunna lära sig mer. Formativt lärande, bedömning för lärande är viktigt för elevens utveckling.

 

Det var elever i 9:an som efterfrågade ett roligare sätt att skriva och vi kom fram till denna affisch. Det var i mitt utvecklingsarbete i min lärarutbildning som ?molnen? togs fram. Man kan med fördel också i närheten av ?molnen? hänga tre betygsnivåer på hur man kan skriva under en lektion, det är också stöd för tanken.

 

Man kan säkert använda sig av tankekarta även i andra ämnen med andra mål.

 

Lycka till!

Lisbeth Enochsson

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.