Lektion : Rolig pratövning

7 omdömen
Caroline Lorentzon
25 februari 2009
Engelska
Grundskola år 6-9
Muntliga övningar

Beskrivning

Mina elever älskar det här pratspelet. Jag har kört det i både sexan och nian.

Det går ut på att man ska prata massor utav engelska utan att riktigt tänka på det!

Det är lite tidskrävande att plasta in och klippa ut tillräckligt många "kortlekar" så att man har en klassuppsättning (6-7 spel). Men det är klart värt det!

Hur går spelet till då?

Enklast är det att spela parvis mot ett annat par, d v s  det är fyra elever vid varje "spelbord". (Det går dock att göra varianter om det blir ojämna par.)

Man lägger upp högen med kort i mitten, och så ska man sitta mittemot den man spelar med, och ha en motståndare bredvid sig.

Sedan turas man om att under en viss tid (vi brukar köra en minut i taget) försöka förklara så många ord som möjligt för sin medspelare utan att säga någon del av ordet eller råka prata svenska. Motståndaren som sitter bredvid kontrollerar att man gör rätt, motståndaren på andra sidan bordet håller reda på tiden.

Alla kort man lyckats förklara sparar man med sin medspelare, blir det fel går kortet över till motståndarna. Passar man går kortet också över till motståndarna. Är man mitt i en förklaring när tiden går ut kan man se det kortet som dött och lägga det längst ner i plockhögen.

Det är viktigt att paren turas om att gissa och förklara så alla får träna både på att lyssna och förstå och på att prata.

När spelet är färdigt räknar paren sitta kort, och det par som har flest har vunnit.

 

 

 

lektion.se Rolig pratövning lektionsbild

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.