15

Lektion : Tidslinje till klassrumsväggen med en IKT-twist

Författare: Maria Rådstam
Datum: 9 augusti 2019
Ämnen: SV/SO, Historia
År: Grundskola år 1–9
Lektionstyp: Övrigt

Beskrivning

Filen som ligger här är hårt komprimerad eftersom den inte fick vara för stor. Det gör att bilderna ibland inte är de snyggaste. Om du vill ha en PDF med bättre bildkvalité kan du ta den här.

--------

Det här är en tidslinje som jag från början gjorde till min son, men jag tänkte att fler kanske vill ha den. Den sträcker sig från 800 till 2000 och det finns cirklar med personer och händelser som man sätter upp runt. Totalt blir den ca 3 meter. Min son gillar vetenskap och korståg så det är en viss övervikt för det. :-)

Flera av cirklarna har QR-koder som är blå eller röda. De blå leder direkt till olika klipp och dokumentärer från Hermans historia, Harrisons historia, UR eller liknande.

De röda koderna leder till VR-världar! Jag tänkte att man kan hänga en VR-hjälm i plast bredvid linjen (de kostar bara någon hundring). Sedan scannar man QR-koden med mobilen, sätter in den i hjälmen och tar den på sig! På det sättet kan man besöka det gamla Birka, vandra runt Notre Dame, flyga i ett plan från första världskriget eller se attacken mot Pearl Harbor. Tyvärr är VR-världarna alltid på engelska och otextade eftersom det inte finns något svenskt material ännu, men man får stå ut med det! Man kan ju prata om vad det säger innan upplevelsen.

Jag kommer att lägga ut nya cirklar på min blogg allt eftersom, titta där om ni vill ha fler sedan. Jag skickar också gärna .indd-filen om någon har InDesign så att det går lätt att jobba vidare. Kom gärna ihåg att dela tillbaka det ni skapar!

 

https://www.digitaliseringochikt.com/    

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.