35

Lektion : Bokstavspåsen

Författare: Sandra Lindgren
Datum: 22 mars 2013
Ämnen: Spec. Ped, Svenska spec., Övrigt spec.
År: Grundskola år F–3
Lektionstyp: Övrigt

Beskrivning

"Bokstavspåsen" är ett alternativt sätt för att träna bokstävernas namn, ljud och/eller för att bygga ihop ord.

Min tanke med denna är att man skriver ut alfabetets bokstäver med stora, färgglada bokstäver på enskilda små lappar (se bilaga) och laminerar dessa. Sedan klipper man ut de små lapparna och lägger dem i en tygpåse. Beroende på hur många elever man har per grupp så får man skriva ut olika antal lappar. :) Jag har gjort denna aktivitet med elever i grupper om 3-4 och har använt 3 uppsättningar.

När jag har gjort detta med mina elever så har vi använts oss av 2 tillvägagångssätt.

A) Eleverna får ett papper med ett ord / namn framför sig på bordet. De får sedan dra 1 lapp ur påsen och säga bokstavens namn högt. Finns den bokstaven med i deras ord så får de behålla lappen. Finns den inte med, eller om de redan har bokstaven så får de lägga tillbaka lappen så går turen vidare till nästa. Första eleven som fått alla bokstäver till sitt ord vinner.

B) Eleverna får höra ett ord som de ska hitta bokstäverna till. De får sedan dra en lapp ur påsen och säga bokstavens namn högt. Sedan får de försöka ljuda fram ifall den bokstaven finns med i deras ord. Finns den med får de behålla lappen, annars får de lägga tillbaka den. Turen går sedan vidare till nästa elev och så går man varvet runt tills alla har fått bokstäverna till sitt ord. När någon är färdig med ett ord får de ett nytt.

Denna aktivitet har varit mycket uppskattad hos eleverna, och jag tror att det har hjälpt dem i deras bokstavsträning.      

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.