Rörelse och matte i påsklovsutmaningar

Hoppa, springa, kasta boll och promenera. Det är mycket rörelse i de påsklovsutmaningar som Louise Månsson skapat. Alla kan också göras utomhus och innehåller någon form av matematisk uträkning.

– Jag vill koppla matematiken till vardagen, säger hon.

Louise Månssons påsklovsutmaning kom till förra våren, mitt under coronapandemins start. Därför blev det självklart att uppgifterna skulle kunna göras utomhus. Men hon ville också se till att få in matematiken i vardagen. Därför fick hennes sjätteklassare bygga geometriska former med det de hittade i naturen, mäta hur många varv de kan springa runt huset på fem minuter och sedan räkna ut hur mycket de hinner med på 25 minuter, se hur många hopp de kan göra på 60 sekunder och även mäta och räkna ut sin läshastighet.

– Jag ville visa att matematik inte bara är att man sitter och räknar i en bok och skriver tal på ett papper, säger hon.

Eftersom det var en stillasittande klass innehöll många av uppgifterna någon form av rörelse, och det blev uppskattat.

– De tyckte det var kul! Särskilt den där de skulle gå ut och promenera i trettio minuter utan att ha med sig vare sig klocka eller mobil.

Att själva uppskatta tiden utan hjälpmedel visade sig vara svårt.

– Någon var ute i tio minuter och någon annan i 1,5 timma!

Louise hade också en annan tanke med påsklovsuppgifterna. Att undvika snacket om vad man gjort på påsklovet.

– Det finns så många som inte har åkt någonstans, medan andra har rest till fjällen och andra ställen. Jag var själv en sån som aldrig åkte någonstans och det kändes som om alla andra hade åkt jorden runt, säger hon.

Istället följer hon upp utmaningarna första dagen efter påsklovet och får till en diskussion om hur det gått.

– De var inte obligatoriska att göra, men många hade gjort dem och överlag så tyckte de att det var kul. Det är alltid tacksamt med utmaningar i mellanstadiet.

 

Louise Månssons lektion hittar du här:

https://www.lektion.se/lessons/lesson/32151

Tillbaka

Rörelse och matte i påsklovsutmaningar