Prata feminism på spanskalektionen

Den 8:e mars har de senaste åren fört med sig en rad feministiska demonstrationer i den spansktalande världen (bland annat). Spansklärare Belén Martín har själv engagerat sig i demonstrationerna i Madrid, och gjorde en lektion för att hennes elever i Sverige skulle kunna fördjupa sina kunskaper om feminism generellt och om kvinnors situation runtom i de spansktalande länderna. På köpet fick de en rad varierade spanskaövningar.

– Det här handlar om samhället som vi lever i, om den sociala verkligheten. Texter om exempelvis tjurfäktare eller Mexikos Dia de los muertos handlar om folkloristiska företeelser. Men detta är något mer, något levande. Jag ville berätta om hur spansktalande feminister vill förändra världen, säger Belén Martín, spansklärare på Folkungaskolan i Linköping.

Hennes lektion innehåller dels en text om demonstrationerna och den ojämlikhet man hittar runtom i världen (några av de ämnen den lyfter upp är #Metoo, obetalt hemarbete, lägre lön för samma arbete samt globala problem som att majoriteten av de som idag exempelvis syr våra kläder är kvinnor med låga löner och dåliga arbetsvillkor), men också länkar till demonstrationssånger att lyssna på, frågor att besvara, ord och fraser att lära sig, samt diskussionsuppgifter.

– Jag ville göra ett omfattande material så att alla lärare som är intresserade kan hitta något att använda. Jag gjorde inte allt, men vi övade på orden, läste texten, lyssnade på sångerna och så berättade jag mycket om kulturen och samhällskontexten.

Belén kan tydligt se hur feminismen är mer aktiv i de spansktalande länderna än här i Sverige, och en av anledningarna till varför hon ville göra en lektion om just detta var att öppna ögonen för att det finns problem att lösa även här.

– Problemen kanske är mindre här, men jag ser ju hur tjejer i skolan är stressade och hur de patriarkala strukturerna finns också här.

Hon tror att svenska tjejer kan ta till sig och lära sig en del från kulturen i den spansktalande världen.

– Jag ser mycket prestationsångest här. Många får fysiska besvär som pms och liknande. Det beror säkert på att det finns ett stort fokus på att vara produktiv och att konsumera. Svenskarna skulle behöva sätta livet och kroppen mer i fokus, säger Belén.

Elevernas reaktioner på hennes material varierade i de klasser som hon och en kollega genomförde lektionerna i.

– Hennes niondeklass var väldigt engagerade, medan min var mer diskret. Jag såg att det himlades en del med ögonen bland killarna till exempel. Och efter lektionen kom en tjej fram till mig och frågade ”Men är du feminist? Du som är så snäll och fin!” Idag, år 2020 så finns det en väldigt gammaldags syn på vad feminism är och handlar om!

Med sin lektion hoppas hon kunna ändra detta.

– Jag vill sprida detta. Det handlar om social rättvisa!

 

Belén Martíns lektion hittar du här:

https://www.lektion.se/lessons/lesson.php?id=31413

 

 

Tillbaka

Prata feminism på spanskalektionen