Lapbook om vintern

En lapbook, eller scrapbook som den också kallas, kan vara ett bra sätt att strukturera kunskaper. Marina Stepanenko använder dessa i sin modersmålsundervisning, men har också gjort en bok om vintern för förskolan.

– Det är bra för elever som behöver tydlig struktur och som gillar att vara kreativa, säger hon.

I Marina Stepanenkos lapbook om vintern har hon samlat en rad olika övningar i olika fickor. I en kan man spela memory med olika snöflingor, i en annan kan man räkna och i en tredje kan man sortera olika vinterkläder.

– Det är ett bra sätt att få med många ämnen och vara interdisciplinär. Jag som har modersmål med en lektion per vecka vill gärna få med SO, NO, matte och så vidare, säger hon.

Vid en metodikfestival nyligen gjorde hon också ett par lapböcker för att inspirera andra lärare. Till exempel kan dessa fungera bra på förskolan, och på lektion.se hittar man hennes lapbook om vintern.

– Jag har låtit min sons förskola prova den, och de tyckte att det var ett tilltalande material som fungerar bra som språkmaterial, att tillföra begrepp och att skapa fokus runt ett fenomen.

Barnen kunde till exempel samtala om årstider, spela memory och rita frostmönster. Genom detta befästs vinterbegreppet, och barnen kan även få utrymme för sin kreativitet.

– Mina modersmålselever tycker att böckerna är roliga att jobba med. Det finns ju också möjlighet att skriva och rita i dem och göra dem till sina egna, vilket kan vara roligt att ta med hem som en minnesgrej, säger Marina.

För den som vill göra en egen lapbook tipsar Marina om att det går att hitta många mallar på internet, både för gratis nedladdning och sådana som kostar en slant. Sedan gäller det att sätta ihop allt.

– Nackdelen är ju att det tar ett tag att göra. Antingen får du som lärare sitta och sätta ihop dessa innan lektionen, och det kanske funkar om det är en liten grupp. Men annars kommer det att gå åt en lektion till att låta eleverna sätta ihop materialet.

Men fördelarna är som sagt att det är ett bra sätt att sammanfatta, strukturera och systematisera.

– Jag har en elev med autism som älskar att jobba med lapbooks, för det blir tydligt att här jobbar vi med kläder och här jobbar vi med räkning.

 

Här hittar du Marina Stepanenkos lapbook om vintern:

https://www.lektion.se/lessons/lesson.php?id=31816

 

Här ser du ett exempel på en lapbook om Sverige.

 

 

Tillbaka

Lapbook om vintern