Julkalender med QR-koder

December innebär julkalendrar i alla dess former! Ett sätt att skapa en modern variant är med QR-koder, något som är mycket enklare än man kan tro. Ulrika Kjellberg fyllde sin kalender med julmusik för lågstadieelever, och skapade samtidigt en mysig fruktstund.

– Det är väldigt simpelt egentligen, alla tror att det är extremt avancerat. Men har man bara rätt verktyg så är det rätt enkelt, säger hon.

Med en QR-kod får man en digital öppning av julkalendern och möjligheterna att skapa innehåll är stora. Ulrika Kjellberg är lärare på Slottsjordsskolan sär i Halmstad. Där har hon använt kalendern så att alla lyssnar på ett filmklipp tillsammans under dagens fruktstund. Innehållet är en blandning av klassiska julsånger, modernare varianter och en och annan julberättelse.

– Den som är klassvärd för dagen får öppna QR-koden, som sitter på baksidan av några kulor som hänger i en julgran av ”händer” som vi gjort. Sedan ser vi på filmen tillsammans, då ipaden är kopplad till projektorn, säger hon.

För den som är på jakt efter en färdig julkalender och inte hinner göra en egen så går Ulrikas kalender perfekt att bara skriva ut och sätta upp. Länkarna är uppdaterade för att fungera också i år. Vill man istället göra en egen så är det mycket enkelt att skapa en QR-kod om man redan har en länk på internet som man vill visa upp.

– Man kan till exempel gå in på skapaqrkod.se, eller beautifulqrcodes.com. Sedan kopierar och klistrar man bara in adressen och klickar på en knapp, och så får man en färdig QR-kod! Vilken sajt man väljer beror lite på om man vill ha instruktionerna på svenska, eller om man vill kunna få den i olika färger och mönster.

Kalendern kan lika gärna användas i vanlig grundskola. Ett alternativ är då att göra lucköppningen till en jakt, där eleverna exempelvis får leta efter koden i matsalen. Oavsett presentationsform så är en digital kalender ett uppskattat inslag i undervisningen.

– Det är ett bra sätt att engagera eleverna. Det händer något och de får respons direkt. Och så är det ju lite hemlighetsmakeri kring vad som kan finnas bakom, säger Ulrika.

En annan fördel med en QR-kalender är att den går att öppna hur många gånger som helst och var som helst.

– De brukar få med sig koden hem för att visa för föräldrar och syskon. Det blir ett tillfälle att visa den kunskap de fått i skolan, och de kan fråga föräldrarna om de vet hur man läser en QR-kod.

Vill man göra kalendern ännu mer personlig kan man skapa sitt eget innehåll på exempelvis youtube och sedan länka dit.

– Men om man inte gjort något liknande innan är det lättast att börja med att länka till en färdig film på nätet, annars blir det fler moment att göra, och det tar lite tid, säger Ulrika.

 

Ulrika Kjellbergs julkalender hittar du här:

 

https://www.lektion.se/lessons/lesson.php?id=31140

Tillbaka

Julkalender med QR-koder