Analog programmering i juletider


Sedan förra läsåret är programmering och digital kompetens en del av läroplanen. Ett sätt att få in detta i utbildningen  på lågstadiet är genom enkla övningar i stegvisa instruktioner. Josefin Kjellberg gjorde en julvariant på denna analoga programmering, där tomten ska ta sig till sin släde, samtidigt som han undviker julgranarna och plockar upp julklapparna. 

Säkerligen har många lärare funderat över hur man bäst får in programmering i undervisningen, då det numera är en obligatorisk del av läroplanen. Men det behöver inte vara så svårt, även om man själv är total nybörjare på området. 

– Jag har också fått lära mig från början och som digitalansvarig på min skola har jag också gått kurser i detta. Ett tips jag vill ge är att börja titta på UR:s programserie Programera mera. Där finns både program för 9-åringar och lärarhandledningar, säger Josefin Kjellberg, som jobbar på Jungs Friskola i Kvänum. 

Hennes lektion Analog julprogrammering är helt enkelt programmering ”på papper”, där eleverna får skriva ner enkla instruktioner för att tomten ska kunna ta sig framåt till det önskade målet i ett rutnät. Det är alltså pil upp, pil åt höger och så vidare som gäller för att undvika granar, plocka upp paket och komma fram till släden.

– Detta kan man ju göra på många sätt. Till exempel kan man stå i klassrummet och ge sin kompis instruktioner som till exempel ”gå fram två steg”, ”gå åt sidan” och så vidare. Och så får man se hur roboten går in i borden ibland, skrattar Josefin.

Uppgiften med julprogrammering använde hon bland annat till en juldag som skolan hade, där eleverna fick gå runt mellan olika stationer med tomtepyssel och liknande. Då hade hon även med skolans blue-bot, en liten robot som kan programmeras till att röra sig över en matta på golvet. 

– Då kunde man lägga in bilderna på granar och julklappar även på mattan, säger Josefin. 

Elevernas reaktioner var tydliga.

– De älskar ju programmering överlag! De tycker det är jättekul, speciellt när man tar fram roboten. Jag kan nästan lova att alla barn gör det, säger hon.

Hennes tips till de som tycker att programmering är krångligt är att ta hjälp av andra.– Ta hjälp och få tips! Det finns ofta någon som kan lite mer och är intresserad. Och våga pröva också, det behöver inte vara så svårt. Sätter man sig fem minuter och kollar in en av alla de bluebot-appar som finns så kommer man att förstå! Det kan nog vara lättare att börja i en app, för då ser man direkt om man gör rätt eller fel. På pappret kan det vara svårare eftersom någon behöver kolla om det blivit rätt!

 

Josefin Kjellbergs analoga julprogrammering hittar du här:

https://www.lektion.se/lessons/lesson.php?id=31178

 

 

 

Tillbaka

Analog programmering i juletider