Undrar du över morgondagens teknik?

Vill du på ett enkelt sätt hålla dig uppdaterad inom teknik?
Behöver du en lärobok som inte blir gammal?

I podden Hej framtid kan du lyssna på avsnitt om morgondagens teknik. Jag, Lena Gumaelius, träffar människor som är experter inom olika teknikområden och försöker på ett lättförståeligt sätt att diskutera och svara på frågor som rör framtidens tekniska lösningar.


Bland de avsnitt som finns tillgängliga just nu kan du bland annat få veta mera om:

Hur tillverkar man miljövänlig plast?
Kommer samhällets struktur och landsgränser förändras på grund av ”blockchain”-teknik?
Hur transporterar vi varor om 30 år?
Är fusion morgondagens energikälla?

+ ett tiotal andra spännande avsnitt.

Ungefär 8 ggr per termin läggs ett nytt avsnitt upp som är helt fritt att lyssna på och ladda ner för dig som vill använda dessa. Avsnitten är 30-45 min långa. De experter som bjuds in kommer från akademin, näringsliv samt andra samhällsaktörer. Podden spelas in på och produceras av KTH, Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Avsnitten hittar du på www.hejframtid.net

 

”Mitt syfte med denna podd är helt enkelt att sprida aktuell kunskap om teknik.”

Jag vet att teknisk utveckling är en enormt viktig del i samhällspusslet och jag är säker på att många olika människor behöver förstå teknisk utveckling för att vi tillsammans ska kunna skapa en bra hållbar värld. Jag vänder mig främst till dig som är tekniklärare, men även du som är lärare i andra ämnen hoppas jag kunna få ut något av denna podd. Teknikutveckling sker inte i ett vakuum, utan påverkas förstås av samhället i övrigt, precis som samhällsstrukturer påverkar teknikutvecklingen.

Jag arbetar till vardags som forskare på KTH, där jag forskar om utbildning, främst om teknik och ingenjörsutbildning. Det vill säga att jag är intresserad av hur vi får flera intresserade av teknik och teknisk utveckling. Och om hur vi ska utbilda morgondagens ingenjörer.

Mitt mål är också att du som lärare ska kunna använda dessa avsnitt i din undervisning. Är det områden du tycker saknas, eller vill veta mer om? Har du tips och idéer kring vilka gäster jag borde bjuda in till min podd, eller kring vilka ämnesområden jag bör ta upp, tveka inte att maila mig, lenagu@kth.se

Citat från Facebook, Hej framtid: ”Jag lyssnade på avsnittet och blev mäkta imponerad av både ämnet och samtalstonen!”

 

 

Tillbaka

Undrar du över morgondagens teknik?