Gör som en miljon barn världen över den 16 maj, plocka skräp!

Den 16 maj är det dags för ” No Litter Day” då barn och unga i åldern 10-18 år ger sig ut för en gemensam skräpplockning. En miljon barn från världens alla hörn som är med i No Litter Generation, ger sig ut för att plocka skräp samtidigt som de lär sig om nedskräpning och dess konsekvenser. Efter genomförd skräpplockaraktivitet ska skräpet vägas för att sedan rapporteras in hur många kilo skräp som har plockats. Resultaten från alla länder sammanställs och i början av juni får vi sedan veta hur många ton skräp världens barn har fått ihop tillsammans på en och samma dag.

Bakom satsningen står World´s Children´s Prize och Håll Sverige Rent. Satsningen No Litter Generation ingår i World’s Children’s Prize-programmet, som sedan år 2000 utbildat och stärkt 42 miljoner barn jorden runt till förändrare som står upp för medmänsklighet, allas lika värde, barnets rättigheter, demokrati och hållbar utveckling. Håll Sverige rent är en ideell organisation som arbetar för att minska och förebygga nedskräpningen. De driver redan Sveriges största skräpplockarkampanj med nästan 800 000 deltagare varje år. Initiativet No Litter Generation stöds av Svenska Postkodlotteriet, som ett led i Lotteriets satsning på att bidra till uppfyllandet av FN:s globala mål för hållbar utveckling.

Det är både kul, lärorikt och enkelt att vara en del av No Litter Generation, vill du och din klass vara en del av No Litter Generation? Gör såhär!

1. Se filmen

Se kortfilmen (https://youtu.be/FVArB2cnB4Y) tillsammans med eleverna.

2. Jobba med materialet om nedskräpning

Använd elevblad och lärarhandledning för att lära er mer om orsaker, problem och lösningar – både globalt och lokalt. På www.hsr.se/nolittergeneration hittar ni även materialet på Svenska, Engelska, Franska, Portugisiska, Urdu, Nepali, Hindi, Spanska, Arabiska, Somaliska, Dari och Persiska (Farsi).

3. Plocka skräp 16 maj

Gå ut tillsammans med barnen och plocka skräp den 16 maj och väg sedan allt skräp ni har p

 

Eleverna kan gärna titta på denna korta film från Pakistan inför skräpsamlardagen, för att känna en global gemenskap: 

https://www.youtube.com/watch?v=CaYZRrsjB7Y&feature=youtu.be

Sprid ordet – inte skräpet!

Barn som är med i No Litter Generation står gemensamt upp för en renare värld, de får lära sig om skräpets miljöpåverkan och hur vi tar hand om våra resurser på ett hållbart sätt. Tillsammans plockar barnen skräp och uppmanar samtidigt vuxenvärlden att göra mer för att nå visionen om ett samhälle där ingen skräpar ner.

Delta i WCP-programet

Alla skolor är förstås välkomna att delta i hela World’s Children’s Prize-programmet, där No Litter Generation ingår som ett av flera viktigt steg. Genom WCP-programmet lär eleverna känna modiga barnrättshjätlar och barnrättsambassadörer från hela världen, och lär sig om demokrati, rättigheter och hållbar utveckling. Läs mer om det här!

https://worldschildrensprize.org/thewcpprogram

 

 

 

 

Tillbaka

Gör som en miljon barn världen över den 16 maj, plocka skräp!