Livet nära katastrofen i 360-grader

Barsha är 14 år och bor i slummen i Bangladesh huvudstad Dhaka. I ett unikt och personligt brev i 360 graders filmformat berättar hon för dina elever om hur det är att vara barn i ett av världens mest katastrofdrabbade länder.

– Eleverna tyckte att det var så häftigt. De fick verkligen kliva in i Barshas värld och vara med, på så sätt fick de större förståelse för hur Barsha har det. Annars finns det ofta ett avstånd och det avståndet tror jag har betydelse för hur man verkligen berörs, säger Anna Carlheim Gyllenskiöld, lärare på Norra Ängby skola i Stockholm som använt lärarmaterialet.

Plan International är en barnrättsorganisation som arbetar för barns rättigheter runt om i hela världen. Nu har organisationen tagit fram lärarmaterialet Ett brev från Barsha för såväl grundskola som gymnasiet. I en personligt och livfull film tar 14-åriga Barsha med eleverna till Bangladesh, en av de mest utsatta platserna i världen med ständiga översvämningar, jordskred och stormar. Filmen är i så kallat 360-format och fungerar därför för VR-glasögon, men går lika bra att använda i en vanlig läsplatta eller mobiltelefon.

Materialet passar perfekt för dig som vill undervisa kring barns rättigheter och FN:s globala mål för hållbar utveckling. Genom filmen och tillhörande pedagogiska övningar synliggörs barns utsatthet vid naturkatastrofer, men också hur barn är med och bidrar till stärkt motståndskraft mot kommande katastrofer. Till filmen finns pedagogiska övningar som kan användas inom flera ämnen som samhällskunskap, svenska eller geografi.

– Tekniken är viktig, men det är inte det viktigaste - det är diskussionerna man får igång. Barnen här reser till många platser runt om i världen – men de ser inte det här. Därför tycker jag att det är väldigt viktigt att visa det och använda det i undervisningen, säger Anna Carlheim Gyllenskiöld.

Material för gymnasiet
Material för grundskola åk 8-9

 

Tillbaka

Livet nära katastrofen i 360-grader