Lektion : Resterkocken

21 september
Samhällskunskap, SO, Svenska, HKK
Grundskola år 7-9
Övning

Beskrivning

Resterkockens lektionsmaterial, åk 7–9

I Sverige slänger hushållen varje år cirka 19 kilo fullt ätbar mat per person i soporna. Dessutom hälls 26 kilo mat och dryck ut i vasken. Det påverkar både miljön och hushållsekonomin negativt.  

I lektionsmaterialet får eleverna lära sig mer om hur matsvinnet kan minskas genom lära sig mer om hur man bedömer om ett livsmedel är ätbart eller inte, hur vi kan förvara livsmedel så de håller längre och även få en ökad förståelse om produktionskedjan och den miljöpåverkan som ett livsmedel har.
Detta tillsammans med en övning som resulterar i ett klimatsmart recept som eleverna kan tävla med i Resterkocken.

Materialet är anpassat för årskurs 4–6 och innehåller föreläsningsmaterial, diskussionsfrågor, uppgifter och ett quiz som kan göras på Kahoot. Du som lärare kan själv välja om du vill använda hela materialet eller utvalda delar.

Materialet är indelat i tre delar:

  • Teoridel med lektion om matsvinn och livsmedlens hållbarhet
  • MatsvinnsQuiz i Kahoot eller Powerpoint för att testa elevernas kunskaper
  • Skapa recept med livsmedel som riskerar att slängas som blir ett bidrag till Resterkockens tävling

Lektionsmaterialet finns även anpassat för årskurs 4–6.

Quiz på Kahoot: https://create.kahoot.it/share/resterkocken-quiz/029a1547-47d6-47e3-a686-0837c0b55831

 

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.