Lektion : Forntiden Renen Rune

(Färre än 5 omdömen)
Anna Bygren
8 juli 2021
10 augusti 2021
NO, Teknik, Religion, Svenska
Grundskola år 3-3
Arbetsuppgift

Beskrivning

Under temaarbetet med arbetsområdet forntiden i åk 3 kan klassen få besök av en mini ren vid namnet Rune (som runskrift). 

 

Renen kan du själv tillverka av ståltråd och papier mache eller köpa en liten färdig variant. 

 

För att förenkla för dig som läser detta dokument färgmarkerar jag förslag på vad man kan använda för att bygga upp ett landskap runt renen för att försöka visualisera tankar på ett arbetssätt för att få en start i arbetet. Under arbetets gång kommer du och din klass sedan gå på era egen väg för att undersöka de delar ni vill dyka ner i.  

 

Låt temaarbetet förslagsvis börja med att det plötsligt kommer upp ett landskap som ett vitt isblock på en plats i klassrummet. Duka upp med en vit duk över en skokartong/papperskartong.  I min klass har vi en brevlåda som renen Rune använder då han kommunicerar med klassen. Har du ingen brevlåda kan en lite mindre pappkasse även fungera eller så ligger brevet bara där.

I kommunikationen undrar renen saker och ställer frågor, förklarar grejer eller ger eleverna uppdrag. I detta dokument kan du få förslag på hur breven kan se ut. 

 

Sakta men säkert börjar det komma växter som olika typer av lav och mossa på isberget/ det sjunker (ta bort kartongen under det vita tyget). 

När isen börjar smälta sprack isen upp och isblock åkte fram med stenbumlingarna (plocka in småstenar i klassrummet). När isen fortsatte smälta landade stenbumlingen på en ny plats då den nu var för tung. Det bildas även sjöar av vattnet som smällt.

 

Byt så sakteliga ut det vita tyget mot blått tyg eller papper som symboliserar vatten och ev. grönt tyg som symboliserar landet.... När de börjar odla marken kan du ta in jord eller använda dig av brunt/ svart tyg eller papper. Du kan annars sakta men säkert måla med akrylfärg på tyget och förändra landskapet då du målar på  jord, gräs och sjöar..

Du kanske även lägger lite jord på ett plastlock och odlar alfa alfafrön....

 

Min tanke är att renen kommer vara klassens maskot under hela året fram till sommarlovet.  Renen försvann ju inte från Norden bara för att forntiden slutade vid järnåldern så eleverna kan även fortsätta få uppdrag från renen!.

 

Runt jul om man har en nissedörr kan det bli bråk mellan Nisse och Rune eller så blir det mycket goda vänner..... 

 

Mycket kan hända under detta arbete. Det är bara att komma med idéer..........

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.