Lektion : Odysseus pojke – Annika Thor

29 september 2020
SO, Svenska
Grundskola år 6-9
Lärarstöd

Beskrivning

Kort om boken: Telemakos, Odysseus son, har inte många jämnåriga vänner på Ithaka. Han tänker mycket på sin pappa som han aldrig hann lära känna. Odysseus drog ut i krig, långt borta i Troja, och har inte kommit tillbaka till ön. På kvällarna får han höra fantastiska historier om Odysseus hjältedåd, och Telemakos älskar att lyssna och fantisera om att hans pappa ska komma hem. Men åren går. Snart är Telemakos en ung man och måste själv ta ansvar för sin egen och sitt lands framtid. Ska han gå i sin pappas fotspår? Eller finns det ett annat sätt att växa upp till man? 

Kort om Annika: Annika Thor är en av våra verkligt stora berättare. Annika Thor har bland annat skrivit "Odjuret i labyrinten", "En ö i havet"-serien om systrarna Steffi och Nelli och bilderboken "Mirabell och Astrakan". Hennes böcker har bearbetats för teve, teater och radio, de har översatts till många språk världen över och prisbelönats både i Sverige och internationellt.

3 snabba med Annika:

Favoritämne när du själv gick i skolan? = Svenska, särskilt att läsa skönlitteratur och att få skriva själv! Historia tyckte jag också om, och hämtar fortfarande gärna mina berättelser ur det förflutna.

Ett minne om en särskild lärare? = När jag började realskolan (motsvarande högstadiet) fick vi en ung, ambitiös svensklärare (som dessutom var så snygg att alla vi flickor var kära i honom). Han lät oss bland annat läsa några avsnitt ur Odysséen, så det var där mitt intresse för de grekiska myterna tog sin början.

 

Ett tips till lärare som ska jobba med din text? = Lita på berättelsen – om den är tillräckligt intressant gör det inget om eleverna inte förstår vartenda ord!

 

Länk till lärarhandledning >>

 

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.