Lektion : Du har rätt! – Jason Diakité och Matilda Westerman

29 september 2020
SO, Svenska
Grundskola år 6-9
Lärarstöd

Beskrivning

Kort om boken: Det här är en handbok om de livsviktiga rättigheter som alla under 18 år har enligt Barnkonventionen. Boken innehåller berättelser, konkreta råd och frågeställningar som på olika sätt belyser värdet av att behandla varandra rättvist och jämlikt. Berättelserna i boken berör allt från rasism, elevrådsengagemang, maktperspektiv, klass och föräldrar som lägger näsan i blöt.  

Kort om författarna: Matilda Westerman har arbetat som stabschef på Utbildningsdepartementet och gick redan som sjuåring med i sitt första elevråd. Under flera år satt hon i BRIS förbundsstyrelse. Jason Diakité har tagit emot pris för sitt engagemang mot främlingsfientlighet, och i över tjugo år skrivit samhällskommenterande musik under sitt artistnamn Timbuktu.

3 snabba med Matilda:

Favoritämne när du själv gick i skolan? = SO/Samhällskunskap och Geografi

Ett minne om en särskild lärare? = Jag hade en fantastisk samhällskunskapslärare på gymnasiet som alltid lät oss i klassen diskutera, vrida och vända på argument, som frågade oss hur vi tänkte och ständigt involverade oss i pågående händelser i omvärlden. Inget var rätt och fel. Det var olika och vi utforskade ständigt vad det kunde inneära. Olikaheten. Motsatserna. Å ena sida å andra sidan. 

Ett tips till lärare som ska jobba med din text? = Ställ frågor. Låt eleverna själva hitta sina svar. Våga vara i det som är svårt (även om det tar tid och energi). Fortsätt hitta ditt hopp varje dag. För både dig själv, dina elever och världen. 

Länk till lärarhandledning >>

 

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.