Lektion : Maryam och mormorsmålet – Minoo Shams

29 september 2020
SO, Svenska
Grundskola år 6-9
Lärarstöd

Beskrivning

Kort om boken: Maryam kommer till Sverige med sina föräldrar och sin storebror precis när höstterminen ska börja. Kvar i Iran är mormor, som Maryam saknar så att det gör ont i hjärtat. Maryam vill inte vara här men hon börjar tvåan och går i skolan som man ska. Fast hon vägrar att prata svenska. Men i skolan får hon snabbt en riktig vän i Ida. En vän som kan skratta på samma språk som Maryam! Och sakta sakta börjar Maryam hitta vägen framåt.

Kort om Minoo: Minoo Shams arbetar som lågstadielärare i södra Stockholm. Hennes egna erfarenheter av att vara på flykt, av att komma till ett land där man egentligen inte vill vara, och där det talas ett helt annat språk, har hon i många år använt för att ge sina elever en förståelse för andra människor.

3 snabba med Minoo:

Favoritämne när du själv gick i skolan? = Mitt favoritämne var persisk litteratur. 

Ett minne om en särskild lärare? = I fyran brukade vår bildlärare läsa en vacker dikt för varje bild vi ritade. ” Det du har skapat är lika vackert som dikten”.

Ett tips till lärare som ska jobba med din text? = Uppmuntra barn som har ett annat modersmål att prata sitt språk med sina föräldrar och i skolan och vara stolta över det. Det gör inget om ni inte förstår vad de säger. Det här är viktigt.

Länk till lärarhandledning

 

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.