Lektion : Spela "Finns i sjön" på tyska

(Färre än 5 omdömen)
Lena Kiessler
2 maj 2018
8 december 2020
SVA, Franska, Spanska, Tyska
Grundskola år 6-9
Muntlig övning

Beskrivning

Träna på ett prata fritt på tyska genom att spela kortspel med hjälp av tänkbara fraser som kan förekomma under spelets gång. 

Här har jag samlat några fraser till "Gibt's im See" - "Finns i sjön" på tyska. Bygg gärna ut med fler tillsammans med eleverna. Vad kan de tänkas säga till varandra - och hur säger vi det på tyska. 

 

Eleverna får möjlighet att använda språket på den nivå de befinner sig.

 

 

Glosorna finns på quizlet för den som först vill träna lite:

på egen hand: "Finns i sjön" Lenakiessler på quizlet.com.

 

Tävla i slumpade grupper:

Läraren går in på quizlet.com letar rätt på övningen och klickar på live. Eleverna går in på quizlet.live och skriver in koden som kommer upp och sitt förnamn. De sätter sig sedan tillsammans med dem de är i lag med. Bara en av eleverna i de små grupperna har de efterfrågade orden eller fraserna på sin skärm. Tanken är att de samarbetar, säger sakerna på tyska till varandra och hjälps åt.  

 

Spelets gång

Antal spelare: 2-4

Varje spelare får 7 kort var.

Övriga kort sprids ut som en sjö på bänken.

De turas om att fråga varandra efter kort de har på handen. Om de lyckas få ett kort första gången, får de fråga en gång till, men sen är det nästas tur. Målet är att få fyra av alla och egentligen att bara få prata på tyska. De frågar då "Alle deine..." och den andre svarar då "bitte sehr" eller "Gibt's im See". Roliga mellankommentarer är t ex "Du schummelst." och "Du bist blöd." Den som har flest par i slutet - hat gewonnen so zu sagen. Viel Spaß dabei!

Alla som känner att de fått möjlighet att prata på tyska är vinnare. 

 

Fraserna kan lätt översättas till franska och spanska för den språkkunnige. Även till nyanlända som får fraserna på sina språk och övar på att spela det tillsammans på svenska. 

Förslagsvis kan de få några glosor i läxa innan de ska spela eller få ha glosorna framför sig när de spelar. Det blir en hel del skratt. Har elever som fortsätter spela "Gibt's im See" på tyska efter skolan, även elever på gymnasiet. 

lektion.se Spela "Finns i sjön" på tyska lektionsbild

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.