Lektion : Sveriges viktigaste nummer

6 april 2018
Samhällskunskap
Grundskola år F-6
Diskussionsmaterial

Beskrivning

Varje år inkommer över tre miljoner samtal till nödnumret 112. Ungefär var tredje samtal är en felringning som borde ha gått till ett annat nummer eller inte ringts alls. För att hjälpa fler att öka kunskapen kring samhällets olika nummer har vi samlat våra bästa lektionstips på hur man får in viktig information om 112 och övriga nummer i undervisningen.

I Sverige finns det tre officiella samhällsnummer utöver 112. 114 14 vilket är polisens nummer vid icke-akuta händelser, 1177 sjukvårdsrådgivningens nummer via telefon och 113 13 som är det informationsnummer man ska ringa vid stora kriser och händelser.

I materialet Sveriges viktigaste nummer får eleverna b.la. med hjälp av filmer, sagoböcker, interaktiva spel, rollspel och memory lära sig vilket nummer de ska ringa och när de ska ringa det. Syftet är att lära elever vikten av nödnumrets funktion, varför det är så viktigt att ringa rätt och vad som händer när man ringer 112.

Skolmaterialet är anpassat för årskurs FK-6 och har delats upp i olika delar. Du som lärare kan själv välja hur du vill lägga upp övningarna.

lektion.se Sveriges viktigaste nummer lektionsbild

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.