Lektion : Unga Reportrar

Sponsor: Håll Sverige Rent
Datum: 29 oktober
Ämnen: SV/SO, Samhällskunskap
År: Grundskola år 6–9
Lektionstyp: Tävling

Beskrivning

 

Höj rösten för en hållbar värld 

 

 

Kan en text göra världen mer hållbar? Kan en bild göra skillnad för klimatet? Kan en film leda till nya lösningar? Och framförallt – kan Sveriges ungdomar förändra världen?

Ungdomar har den förändringsvilja, handlingskraft och idérike­dom som krävs för att engagera och påverka. Tillsammans med skolan vill vi på Håll Sverige Rent skapa möjligheter för deras engagemang, med en egen kanal där de kan göra sina röster hörda.

Unga Reportrar är en årlig journalistiktävling inom miljö och håll­barhet. Här får skolklasser i årskurs 6–9 och gymnasiet chansen att lyfta viktiga frågor och visa nya perspektiv. Och i en tid då vår demokrati riskerar att urholkas av fake news, får de utveckla för­mågan att arbeta källkritiskt, lösningsorienterat och nyanserat.

Genom Unga Reportrar tar eleverna reporterns roll och får själva uppleva hur bra journalistik kan förändra världen – ett ord, en bild, och en filmruta i taget.

Nytt för i år är att tävlingen kommer att vara uppdelad i två olika ålderskategorier, elever i årskurs 6–9 tävlar mot varandra i en ålderskategori och gymnasieelever tävlar i en annan ålderskategori.  Dessutom finns det fina priser till vinnarna i varje kategori. De får även möjlighet att tävla internationellt i Young Reporters for the Environment.

Sista dag att skicka in sitt bidrag är 1 mars 2021. Läs mer om tävlingen på vår hemsida.

https://skola-kommun.hsr.se/var-med-i-unga-reportrar

 

Unga Reportrar är en del av internationella Young Reporters for the Environment, ett initiativ från Foundation for Environmental Education (FEE) som är världens största utbildningsorganisation inom miljöfrågor.
 
 
 


    

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.