Lektion : Byn som vägrade dö

Sponsor: MTM – LL-förlaget och 8 Sidor
Datum: 24 april
Ämnen: SV/SPRÅK, SVA, Svenska
År: Gymnasiet
Lektionstyp: förförståelse, textfrågor, diskussionsuppgift och skrivuppgift

Beskrivning

En lektion av den prisbelönta läraren Jenny Edvardsson för LL-förlaget och MTM, utifrån den lättlästa boken Byn som vägrade dö.

I boken skildras utmaningarna med att bo i glesbygd och kämpaglöden som väcks när vardagen hotas. När Länstrafiken ska dra in buss­linjen känner Emma, hennes son Lukas och den nyinflyttade bybon Karl att de måste göra någonting. De kämpar tillsammans med resten av byborna för att busslinjen ska få finnas kvar. För byns överlevnad.

I lektionen får eleverna
Skapa förförståelse för vad boken kommer handla om.
Svara på textfrågor. Vissa svar finns direkt i texten. Vissa frågor kräver att eleven drar slutsatser av det lästa och vissa efterfrågar reflektion om hur eleven själv skulle ha agerat.
Sammanfatta boken med 3 ord – enskilt och i grupp.
Skrivuppgift – vad tycker du är viktigt att kämpa för och hur kan du få förändring att ske?

Fler lektionstips finns på MTM:s skolwebb. MTM:s skolwebb är en resurs för dig som jobbar med elever som inte läser så bra eller som inte vill läsa alls.

Vi ger tips och reportage och idéer för dig som arbetar med tillgängliga medier i skolan, lättläst och talböcker. Där finns lektionstips och boktips, metoder och erbjudanden samt nyhetsfrågor och annat material du som lärare direkt kan sätta i händerna på eleverna.

Här kommer du till MTM:s skolwebb: www.mtm.se/skola

 

 

lektion.se Byn som vägrade dö lektionsbild    

Ladda ner lektionsfil

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.