Lektion : Upptäck natur och samhälle med Geoskolan

Sponsor: Lantmäteriet
Datum: 31 januari
Ämnen: Ma/No/Teknik, Biologi, NO, SV/SO, Geografi, Samhällskunskap
År: Grundskola år F–9
Lektionstyp: Digitalt undervisningsstöd, kartapplikation, lektionsförslag

Beskrivning

Geoskolan är ett verktyg som gör det enkelt att utforska natur och samhälle med digitala kartor över hela Sverige. Verktyget innehåller förslag på lektioner inom olika ämnesområden och en kartapplikation med geografisk information från flera myndigheter.

Kartapplikationen gör det enkelt att presentera och analysera olika företeelser som har en geografisk koppling. Den kan beskrivas som ett enkelt GIS - geografiskt informationssystem - som gör det möjligt att välja kartlager, zooma, panorera, mäta, rita och skriva ut.

De olika kartlagren öppnar upp möjligheter för undervisning inom flera ämnesområden som till exempel geografi, historia, samhällskunskap, biologi, naturkunskap, teknik, matematik och idrott. Då lagren och kartan är rikstäckande är det enkelt att anpassa lektionerna till elevernas närmiljö.

 

Geoskolan är öppen och gratis på Internet på www.geoskolan.se Det gör det möjligt att använda Geoskolan i klassrummet eller vid fältstudier då verktyget är anpassat för smartphone och surfplatta.

För att komma igång med Geoskolan finns ett antal lektionsförslag inom olika ämnesområden. Lektionsförslagen utgår ifrån innehållet i läroplanen för grundskolan respektive gymnasiet.

Idag finns lektionsförslag som kan användas i grundskoleämnena:  geografi, idrott, matematik, biologi och samhällskunskap. För gymnasiet finns lektionsförslag inom geografi och naturkunskap. Du kan enkelt använda kartapplikationen och lektionsförslagen till att utveckla egna lektioner inom andra ämnen och årskurser.

Geoskolan har tagits fram av Lantmäteriet, i samarbete med Västerås stad, SCB och SGU plus en rad lärare och kommunala GIS-experter. Nu arbetar Lantmäteriet tillsammans med Arboga kommun för att driva arbetet vidare.

Lantmäteriet är myndigheten som kartlägger verkligheten, sätter gränserna och håller reda på vem som äger vad.

 

 

Kraften i geodata

Vad har självkörande bilar, sommarens skogsbränder och Missing people gemensamt? För alla spelar geodata en avgörande roll.

Lantmäteriet är garanten för att Sverige har tillgång till rikstäckande geodata. Den hjälper organisationer att utveckla självkörande bilar och upptäcka outforskade platser.

Geodata är en förutsättning för samhällets utveckling. Lantmäteriet bidrar i allra högsta grad med aktuella och kvalitetssäkrade geodata.

Se filmen om hur Lantmäteriets geodata bidrar till nya innovationer, upptäckter – och räddar liv.

 

 


    

Ladda ner lektionsfil

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.