Lektion : No Litter Generation

Sponsor: Håll Sverige Rent
Datum: 27 september 2018
Ämnen: SV/SO, SO, Svenska
År: Grundskola år 6–9
Lektionstyp: Diskussionsfrågor

Beskrivning

lektion.se No Litter Generation lektionsbild

No Litter Generation ska engagera miljoner barn i Sverige och resten av världen mot nedskräpning. Bakom satsningen står World´s Children´s Prize och vi på Håll Sverige Rent. Barn i åldrarna 10-18 år i tusentals skolor världen över är med i No Litter Generation. De lär sig om nedskräpningens orsaker och konsekvenser, om lösningar och vad vi kan göra för att stoppa skräpet.

Bli en del av No Litter Generation – gör så här: 

1. Se filmen

 Se kortfilmen tillsammans med eleverna och gör övningen ”prata skräp” i lärarhandledningen.

2. Använd materialet

Använd elevblad och lärarhandledning för att lära er mer om orsaker, problem och lösningar – både globalt och lokalt. Här till höger hittar ni materialet på Svenska och Engelska.  På www.hsr.se/nolittergeneration hittar ni även materialet på Franska, Portugisiska, Urdu, Nepali, Hindi, Spanska, Arabiska, Somaliska, Dari och Persiska (Farsi).

3. Plocka skräp

Plocka skräp den 16 maj och väg skräpet. Det går alldeles utmärkt att kombinera Vi Håller Rent och No Litter Generation. Om ni redan har bestämt er för att plocka skräp ett annat datum, kan ni göra en extra skräpplockarinsats den 16:e maj eller lyfta frågan på ett annat sätt just den dagen. Här finns några tips på hur ni kan göra»

Ni visar att ni är med i No Litter Generation genom att rapportera in till No Litter-vågen hur många kg skräp ni plockat under våren (oavsett vilka dagar). Det gör ni här »

Sprid ordet – inte skräpet! Visa ert engagemang och deltagande genom att använda #nolittergeneration #nolitterday


    

Ladda ner lektionsfil

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.