Lektion : Mitt i prick – nytt basläromedel i matematik FK-3.

Sponsor: Majemaförlaget
Datum: 19 juni
Ämnen: Ma/No/Teknik, Matematik, NO
År: Grundskola år F–3
Lektionstyp: Arbetsuppgift

Beskrivning

 

Prova två kapitel ur Mitt i prick, ett nytt basläromedel i matematik för åk FK-3. Lektionerna finns för åk 1 & åk 2 och övar addition och subtraktion inom talområdet 0-9 samt begreppet dubbelt och att räkna ut dubbelt av ett antal.

Mitt i prick är ett kapitel tänkt som en lektion och består vanligtvis av tre sidor. Mitt i prick  innehåller mycket färdighetsträning men också flera kapitel med fokus på matematiska begrepp, problemlösning och kommunikation. Mitt i prick är ursprungligen ett läromedel från Finland som har arbetats om utifrån Lgr 11, av svenska författare. Resultatet är ett matematiskt innehåll med det bästa från två världar.

 

Lektionens bas – två sidor med inlärning av aktuellt matematiskt innehåll samt färdighetsträning. Här finns också en samtalsbild med tillhörande berättelse. Dessa sidor görs av alla elever.

Lektionens extra – en sida med fler övningar för fördjupning samt en lite klurigare uppgift av problemlösningskaraktär som avslutning.

Problemlösning och samarbete – vart femte kapitel har fokus på kommunikation. Dessa sidor innehåller problemlösning och uppgifter kring matematiska begrepp. Här finns utrymme för elevens tankar och egna lösningar.

 

Ett färdigt paket!

  • Grundboken – där eleverna lätt får överblick över lektionens innehåll och lärandemål.
  • Kopieringsunderlaget – Alla elever har uppgifter för hela lektionen! Med färdighetsträning och fördjupning i två nivåer, kopplat till lektionen. Nivå ett – öva mer. Nivå två – fördjupning.
  • Lärarwebben – där du har tillgång till färdiga illustrerade genomgångar för lektionen samt olika matteverktyg.  - Vi lär – pedagogiskt illustrerade genomgångar av det nya som ska läras. - Vi övar –  färdighetsträning kopplat till lektionens innehåll. - Mattelådan – interaktiva verktyg för genomgångar och repetition t.ex. klocka, talkort, knappar och pengar. - Berättelsen – kapitlets berättelse, utifrån samtalsbilden, inläst med en mattefråga som avslutning.
  • Lärarhandledningen – här får du till varje lektion flera förslag på aktiviteter för en varierad undervisning. Dessutom facit, läxuppgifter och tester för kopiering. Förslag till inledning, genomgång, aktiviteter samt berättelse till samtalsbilden och huvudräkning och problemlösning, för varje lektion. På 5 minuter har du förberett din lektion!

    

Visa

Ladda ner lektionsfil

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.