Lektion : Världskoll

Sponsor: Svenska FN-förbundet
Datum: 30 maj
Ämnen: Ma/No/Teknik, NO, SV/SO, Samhällskunskap, Svenska, Övrigt, Ämnesövergripande
År: Grundskola år 7–9
Lektionstyp: Diskussionsfrågor, grupparbete, interaktiva övningar, rollspel,reflektioner/omdöme

Beskrivning

Att ha koll på läget i världen handlar inte om att kunna rabbla statistik. Det handlar om att förstå hur utvecklingen har sett ut över tid och varför, vilket nuläget är och vad vi ska uppnå härnäst.

Svenska FN-förbundet driver projektet Världskoll för att förändra och nyansera bilden av läget i världen genom att på ett tydligt sätt visa upp vilka framsteg som sker globalt och samtidigt lyfta vilka utmaningar som finns kvar.

Lärarhandledningen utgår från hemsidan världskoll.se där eleverna på ett lättillgängligt och interaktivt sätt kan jämföra länder och se global utveckling under FOKUS. Läsa mer om globala samband under TEMA. Samt upptäcka kopplingen till Globala målen runt om på sidan. Där finns statistik och fakta, quiz för att testa sina kunskaper och en sida för dig som lärare med intressanta övningar för att lyfta frågorna i klassrummet. Övningarna är bland annat case för att kunna koppla utveckling från något lokalt, som kläder i garderoben och mobilen i handen, till globala utmaningar. Det finns även övningar med debatt om bistånd, källkritiksövningar, arbeten om målkonflikter som vapenexporten och mycket mer!


    

Visa

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.