Lektion : Sortera skräp med skräpjakten

Sponsor: Håll Sverige Rent
Datum: 6 april 2018
Ämnen: SV/SO, SO
År: Grundskola år F–6
Lektionstyp: Temaarbete

Beskrivning

lektion.se Sortera skräp med skräpjakten lektionsbild

Just nu pågår Vi Håller Rent – vårens stora aktion mot skräpet! Att plocka skräp kan vara ett roligt äventyr och väcker många tankar och frågor. Med spelet Skräpjakten lär ni er mer om nedskräpning och återvinning i samband med skräpplockningen.

Innan ni går ut och letar skräp i naturen är det bra att fundera på vad man kan hitta och att öva på att sortera det man kanske hittar. Prata om vad ni tror att det finns för skräp i den miljö som ni kommer att leta i. Låt eleverna diskutera med varandra.

Gå sedan tillsammans igenom de olika fraktionerna som skräpet ska sorteras i. Vad kan man hitta som man ska sortera i dem? Ta fram Skräpjakten och titta på spelplanen. Prata om innehållet i respektive tunna och kom på fler saker som de skulle kunna innehålla. Titta på de olika symbolerna och färgerna på spelet och se så att ni förstår vad de visar.

Skräpjakten kan skrivas ut i A3-format och man behöver vara minst två för att spela. Skräpjakten är ett klassiskt brädspel med en kunskapsdimension. Syftet är att på ett lustfyllt sätt få barn att reflektera över och samtala kring skräp och på så sätt öka medvetenheten och kunskapen om nedskräpningens konsekvenser. Spelet kan utökas med frågor som finns på hållsverigerent.se/frågor

Samtliga spelregler finns på http://www.hsr.se/vi-haller-rent/pedagogiskt-material-skolor-och-forskolor/spelregler

 

 

lektion.se Sortera skräp med skräpjakten lektionsbild    

Ladda ner lektionsfil

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.