5

Lektion : Bingospel med det arabiska alfabetet

Författare: Sara S
Datum: 21 mars 2017
Senast uppdaterad: 22 mars 2017
Ämnen: Övrigt, Modersmål
År: Grundskola år F–3
Lektionstyp: Övrigt

Beskrivning

Ett bingospel genom vilket man kan träna på alla arabiska bokstäverna! Det går att spela på två olika sätt. Antingen använder man sig av korten med de olika bokstäverna på arabiska, och då gäller det att känna igen rätt bokstav. Eller, vilket är lite svårare, så använder man sig av korten där namnen på de olika bokstäverna står, och då ska man kunna koppla namnet med själva bokstaven (man behöver inte kunna läsa själv för att spela med de korten utan en vuxen/någon som kan läsa kan ju läsa upp vad som står för barnet).

Spelregler: Dela ut en varsin "bricka" (den det står bingo på högst upp) till varje deltagare (högst 4 deltagare åt gången). Lägg antingen alla bokstavskort i en hög eller korten med bokstävernas namn i en hög, beroende vilka ni vill spela med. Alternativ blanda båda! Förbered också de färgade rutorna med stjärnor på, i högar beroende på färg. Vill ni inte använda de rutorna går det förstås bra att använda något annat t.ex. pärlor att markera vilken bokstav man fått på bingobrickan. Sedan börjar man spela, den som börjar tar upp första kortet i högen med bokstäverna/bokstävernas namn och tittar om den har den bokstaven på sin bricka.
Har den det får den ta en färgad ruta med en stjärna på (vilken färg beror på vilken färg själva bokstaven har på brickan) och lägga den på sin bricka på den hittade bokstaven. Sedan gör nästa person samma sak, och så fortsätter man tills någon täckt över alla rutor på sin bricka och därmed fått bingo! Då har den vunnit och spelet är slut. Får man upp en stjärna istället för en bokstav/bokstavs namn så betyder det att det är fritt val för den spelaren då, alltså får den välja valfri bokstav att täcka över på sin bricka med en av stjärnrutorna.    

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.