Lektion : Spela gitarr & bas för första gången

8 omdömen
Robert Pettersson
10 november 2016
14 maj 2019
Musik
Grundskola år 3-9
Arbetsuppgift, lektion, musiklektion,

Beskrivning

Denna lektionen har varit mycket lyckad i alla årskurser!

 

Jag har tagit låten Tree little birds av Bob Marley, en låt som alla blir glada av, lite grann som Oh Boj, av peps, men mycket enklare ackord.

 

Eleverna får först lära sig hur man håller instrumenten.  Sedan övar vi på vad strängarna heter.  Ramsan om vad strängarna heter är ett bra sätt att få dem komma ihåg.

Alla elever spelar 3st 8-delar, dvs 1 å 2.... paus.... paus..  i en fyrtakt.

En start kan  kan vara att man lyssnar och  man klappar rytmen till musiken.  3 st  8 del, samt paus. Pauserna kan man öva genom att andas ut och in. 

Vi använder en sträng i taget.   Pausen gör att jag som lärare kan berätta nästa ton, utan att eleverna blir stressade av snabba byten.  Man hinner ge många instruktioner på två taktslag!

Jag kör sedan introt på Tree little birds om och om igen, så att eleverna får spela till musiken, och få in rythmen stadigt.   Det är endast lösa A strängen man spelar på.

När man gjort den 4-5 gg frågar jag eleverna om de vill lära sig fortsättningen.  Alla vill ju såklart fortsätta lära sig låten.   

Så de får då en sträng till, D strängen. Jag berättar i pausen i varje takt vilken ton som ska komma i nästa takt.

När ref sitter riktigt bra, så får de även lära sig versen, som innehåller lös E sträng.

För de som vill klara sig själv och läsa vilket ackord som kommer använder jag sidan "Riffstation" på internet, där kan man även se kompletta gitarrackord, för de elever som kan lite på gitarrerna,   eller pianoackord för de som ska spela piano.

Den här beskrivningen är ju inriktad på allra första lektionen, så jag väntar med att visa ackord till en annan lektion.  Rytmen och vad strängarna heter är det viktigaste i början.  

Robert Pettersson, Montessori Bjerred.

 

lektion.se Spela gitarr & bas för första gången lektionsbild

Relaterat material

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.