Lektion : Landskapsstudie - Skriv fakta, berättande text och rita karta

8 omdömen
Jonathan Kipowski
4 november 2016
Geografi, SO
Grundskola år 4-6
Arbetsuppgift

Beskrivning

Detta är en uppgift jag skapade för min fjärdeklass på geografin i SO. Varje elev blev tilldelad varsitt landskap som de skulle läsa på om, rita en karta av med alla rätt färger för livsmiljöer som skog, odlad mark, vatten och symboler för tätorter, fornminnen och andra landmärken. Sedan ska de skriva korta fakta och en löpande berättande text om landskapet.

Arbetsmetod
Bladet här är en enkel mall som eleverna kan rita och skriva direkt på. Det skrivs med fördel ut dubbelsidigt. Det kan också bara vara ett underlag om de vill göra en egen presentation på datorn, rita landskapsblommor och djur eller helt skriva en längre text på separata papper.

Instruktionerna står tydligt på bladet (även om en påminnelse kan behövas lärde jag mig). Här är ett utdrag:

  • Gör en karta i rutan här ovan på landskapet med de största tätorterna, sjöarna, vattendragen som flod, å och älv och färglägg livsmiljöerna.
  • Märk ut på Sverigekartan ovan var landskapet ligger.
  • Skriv lite korta, roligare eller intressanta fakta om landskapet.
  • Vilka livsmiljöer och naturresurser finns här? Skriv och berätta om dem i löpande text på baksidan, varför de finns just här här och vad de har betytt för landskapet och befolkningen.
  • Skriv också och berätta om vad naturresurserna kan användas till och gärna något som du själv äger och använder som kommer från en svensk naturresurs. Kanske din cykel kommer från...

Material
Vår geografibok "Upptäck Sverige" har bra och korta sidor om varje landskap, med bra kartor att utgå ifrån. Tanken är däremot inte att de ska kalkera, fast det kan vara behjälpligt för vissa elever.

De kan också använda Atlas eller söka mer information på internet. Wikipedias texter är däremot något för komplexa och svårnavigerade för 10-åringar anser jag.

Tidsåtgång
Uppgiften behöver troligen 2 lektioner. Den kan också slutföras hemma eller helt och hållet göras till en hemuppgift.

lektion.se Landskapsstudie - Skriv fakta, berättande text och rita karta lektionsbild

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.