Lektion : Om att komma från nåt annat land

10 omdömen
Katis Malmqvist
8 augusti 2016
10 april 2022
SFI, SO, SVA, Värdegrund
Grundskola år F-2
samtal/diskussioner

Beskrivning

Bakgrund
Många barn runtom i världen tvingas lämna sitt land och bosätta sig någon helt annanstans. Att lämna allt som är välbekant och allt som man älskar är svårt. 

Syfte
Att tillsammans med eleverna samtala, reflektera och försöka sätta sig in i hur det känns att flytta från ett land till ett annat och samtala kring vänskap

Lektionsmaterial
Lektionsmaterialet består av bifogade lärarhandledning + boken ”Ofta tänker jag på Terek”.

Boken "Ofta tänker jag på Terek" är en berättelse i jagform om en flicka som flyttar med sin familj till Paris. Innan flytten känns det så stort och läskigt att det till och med är svårt att berätta för bästa kompisen. Väl på plats är språket svårt, kläderna fel och de andra barnen retas. Allt känns tungt, oändligt ensamt och längtan hem till Sverige och bästa kompisen är så stor... ända till det vänder.

Det är lätt att leva sig in i hur ensamt och läskigt det kan vara att flytta, lära sig ett nytt språk, byta klass, land och försöka hitta nya vänner och sätt att vara på. Flickan i boken minns hur hon hemma i Sverige träffade Terek, som kom från ett annat land. Hon undrar om han också längtar efter sitt land och sina kompisar där.

"Ofta tänker jag på Terek" finns på de flesta bibliotek
Pappersbok och e-bok finns på de flesta bibliotek. 

E-boken finns att köpa på Adlibris och Bokus.

www.katisbok.blogspot.se





 

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.