Lektion : En räknesaga "Födelsedagskalaset"

6 omdömen
Lovisa Geite
8 januari 2016
Svenska
Grundskola år F-4
Arbetsuppgift

Beskrivning

FÖDELSEDAGSKALASET

Detta är en uppgift där jag har kombinerat svenska och matematik. Det handlar om att kunna läsa och förstå. Anledningen till att jag gjorde denna räknesaga är för att min elev har svårt att följa instruktioner, svårt att själv komma fram till hur man löser en uppgift och svag i läsförståelse.

I räknesagan ”Födelsedagskalaset” får eleven följa ett tvillingpar (två zebror) som heter Tink och Link. De fyller år och ska anordna ett födelsedagskalas. Det är mycket som ska göras och därför har de skrivit en ”att göra- lista”. Denna lista får eleven ta del av och under sagans gång får eleven stryka de punkter som denne gör tillsammans med Tink och Link.

Räknesagan innehåller endast addition (lilla plus 0-10) där också tiokompisarna ingår. Uppgifterna är upplagda på ett sätt där det först står i texten vad som ska räknas ut och sedan visas det hur man kan räkna. Det är också rena mattetal där svaret ska skrivas tillsammans med rätt enhet (som då är utsatt).

Det handlar också om att komma ihåg och förstå, lite senare i sagan finns det frågor som eleven ska svara på. Där gäller det att antingen komma ihåg svaret eller kunna söka upp det i texten.

Eleven kan jobba självständigt eller tillsammans med en annan elev eller vuxen. Texten är inte alltför svår och ganska kort, men man får helt enkelt se till på vilken nivå eleven ligger på. Eleven kommer att behöva färgkritor/pennor då räknesagan innehåller uppgifter där man ska färglägga.

Skriv ut häftet i färg då vissa uppgifter ger instruktioner i färg, plus sagan innehåller färgglada bilder.

Jag hoppas att räknesagan ska vara uppskattad och att eleven/eleverna ska tycka att det är roligt att blanda svenska med matte.

Lycka till!

Lovisa Geite

2016-01-05

Vikbolandsskolan

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.