Lektion : Grön ekonomi - Miljö

(Färre än 5 omdömen)
Göran Brolund
25 mars 2014
Samhällskunskap, Psykologi, Företagsekonomi
Gymnasiet
Kort-föreläsning, diskussion, reflektion

Beskrivning

Lektionen ingår i ett sammanhang där framtidens ekonomi utifrån ett ekologiskt-ekonomiskt perspektiv behandlas.

Litteratur: Välfärd utan tillväxt, Tim Jackson

Kapitel 6 "Konsumismens järnbur" behandlas utifrån en introducerande ppt med efterföljande gruppdiskussion och sammanfattning av denna.

Nyckelord är bl.a.:Skapande förstörelse, arbetsproduktivitet - arbetstid - ekonomisk tillväxt m.m.

Förkunskaper: Grundkunskaper om ekonomisk politik (Finans-och penningpolitik, keynesianism, monetarism). Passar för samhällskunskap 2 eller 3.

OBS! Den ppt och de instuderings/diskusssionsuppgifter jag bifogar gäller hela Tim Jacksons bok. Lektionen avser enbart de ppt och uppgifter som gäller kapitel 6 "konsumismens järnbur."

Mina erfarenheter är att boken kräver att eleverna har grundkunskaper i ekonomisk politik, att de måste ha ordentligt med tid, få mycket struktur och stöd, men om de här kraven uppfylls fungerar det. Speciellt när allt fler elever förstår att de här uppgifterna gäller deras och deras barns framtid. Det är så att säga på riktigt - Att se den verkliga framtiden med öppna ögon och inte blunda - men samtidigt inge hopp och inspiration. När elever börjar ifrågasätta sin egen konsumtionsstil och fundera över hur köp-slit-släng fungerar i vardagen - då kanske även en helt vanlig lärare kan känna att man gjort något viktigt.

Kontakta mig gärna mail eller mobil för dialog. 0737-383029, goran.brolund@fyrisskolan.uppsala.se

 

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.