Lektion : Andy Warhol

6 omdömen
Elvy Granberg
10 september 2013
Bild
Grundskola år 4-6
Arbetsuppgift

Beskrivning

En PP med bilder runt popkonstens Andy Warhol. Texten till bilderna:

Andy Warhol: popkonstens ”fader”

Bild 1 och 2: Andy Warhol, egentligen Andrew Warhola, född 6 augusti 1928 i Pittsburgh i Pennsylvania, död 22 februari 1987 i New York, var en amerikanskkonstnärgrafiker och filmskapare. Han räknas som en av de främsta företrädarna för popkonsten. Han är bland annat känd för att avbilda förbrukningsartiklar och skådespelare i silkscreenteknik

Bild 3:  (som visar Andy warhol i popkonst!)

Popkonst:      Man utgick från den populära masskulturen i städerna som ett språk alla kunde förstå, oavsett utbildning. 

Film,reklamsciencefictionpopmusik och massproducerade konsumtionsvaror togs som arbetsmaterial för den nya konsten,

Warhols konstproduktion består till stor del av porträtt,

Popkonsten utmanade den traditionella konstuppfattningen genom att använda sig av den typ av visualitet som förekom inom populärkulturen och som omgav det massproducerade, och förde in detta bildspråk i finkulturen, och ifrågasatte på många sätt just uppdelningen i fin- och populärkultur.

Bild 4:            Fråga: vad är fin och populärkultur? Få igång diskussion. Det brukar gå bra…, men det beror förstås på hur länge de legat sked med sina nya datorer i natt….

Bild 5:            Han använde gärna det som fanns runt omkring honom, det populära, som Cambells soppburkar. Så här ser de ut i original.

Bild 6:            och här som Andys konstverk.

Bild 7:            Han gjorde sig känd för att färglägga kända personers porträtt, och färglägga dem i pastellfärger, populära färger. Här marilyn o mao

Bild 8:            ofta gjorde han en bild med fyra likadana bilder som han färgsatte på olika sätt men med samma fyra färger. Påminn dem om att inte använda för mkt vatten, utan mer färg för att få det att täcka bättre.

Bild 9 : som här m Marilyn….

Bild 10: och nu är det er tur…..

Låt dem använda vattenfärger – och måla popkonst av sina egna porträtt. Välj fyra färger och variera dem på sina bilder. Du kan ju låta Marilyn –bilden ligga som exempel…

Jag har förberett genom att göra ett A4 där jag kopierat deras egna foton så de ligger som 4 kopior intill varandra, liksom på Marilyn-bilden.

 

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.