Lektion : Sommarlovsbingo

5 omdömen
Åsa Höglund
22 augusti 2013
Svenska
Grundskola år 4-6
EQ

Beskrivning

Eleverna får ett varsitt papper, penna behövs. De går runt och frågar sina kamrater "Har du sovit i tält i sommar?", "Har du spelat kort i sommar?" osv. Om t ex Kalle frågar Pelle "Har du sovit i tält i sommar?" och Pelle svarar ja på frågan så skriver Kalle Pelles namn i den rutan. Nu är den rutan klar och Kalle får försöka få namn i de andra rutorna också.

Läraren kan uppmana eleverna att försöka få med så många olika namn som möjligt eller säga att ett namn endast får förekomma två gånger eller att man inte får fråga samma person två gånger på raken. Man kan avsluta övningen efter ett visst antal minuter oavsett om hela brickan är fylld.

Vid återsamlingen kan läraren be Kalle berätta vad någon i klassen gjort i sommar. Kalle säger t ex "Pelle har sovit i tält i sommar". Läraren kan då ställa följdfrågor på det och sedan be Pelle berätta om vad någon i klassen gjort. Läraren prickar av vilka man fått veta något om och ser till att styra så eleverna berättar om någon ny varje gång. På slutet av genomgången kanske läraren måste stoppa och istället be de kvarvarande eleverna att berätta om något de gjort i sommar utifrån frågorna...

Det har fungerat väldigt bra i de klasser jag gjort detta.

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.