Lektion : Skrivprojekt - Hjältar

10 omdömen
Jesper Isaksson
15 maj 2013
27 maj 2013
Religion, Samhällskunskap, SO, Svenska
Grundskola år 6-9
Skrivprojekt

Beskrivning

Det handlar om en kombination mellan flera saker. Dels ville jag få mina elever i år sju att börja tänka lite och i ett större perspektiv. Jag upplever det som om många “inte bryr sig” (som de själva säger) eller faktiskt inte fått möjligthet eller tid att reflektera över större saker som rör livet, etik och moral och vår värld. Vilken kategori de än tillhör så står det klart efter ett par Hjältar-uppgifter att om man faktiskt lyssnar på dem, ger dem tid att tänka till, så har åtminstone jag tvingats, med glädje, se på mina elever med nya ögon - de har så många bra tankar och idéer som vi vuxna sällan eller aldrig tar oss tid att lyssna till.

 

Jag har under vårterminen introducerat en ny hjälte varje vecka under den schemalagda tiden “Livskunskap” på min skola. Tanken har varit att presentera människor som gjort någonting viktigt och stort för andra. De exempel som jag har här spänner över allt från en ung människa som kämpar för rätten till utbildning, till militärer, politiker och privatpersoner. Det som jag lagt vikt vid är att vad de har gemensamt - civilkurage, mod och empati.

 

Så här gör jag:

- Jag berättar kort om hjälten, lite mer än vad som står i beskrivningen på pappret som jag sedan delar ut.

- Eleverna får sedan skriva i ca 15 minuter, helst i löpande text och de får gärna lägga till frågeställningar andra än de jag har med.

- Jag uppmuntrar att ifrågasätta varför jag valde just den här personen. Eleven kanske inte alls tycker att det är en hjälte, men då måste man också motivera sin åsikt.

- Ibland har jag haft passande musik i bakgrunden för att skapa stämning.

- När tid finns låter jag eleverna dela med sig av vad man skrivit till varandra, men så här i början av en process att komma igång med skrivande och tänkande, finns det också en vits med att eleven vet att jag som lärare och kollegerna i arbetslaget läser och på så sätt, faktiskt, får se en ny sida av eleverna som man kanske inte sett.

- Vid ett tillfälle i veckan, oftast i samband med “Veckans hjälte”, läser jag upp citat och kortare delar från eleverna, anonymt, men om eleven vill ge sig till känna så får de självklart göra det. Jag har sett tysta, blyga och struliga elever som stolt räcker upp handen och visar klassen att man är författaren av texten.

 

Önskar dig lika stor framgång som jag haft!

EDIT:

OBS!

Jag har sett ett litet radbrytningsfel i Bradley Manning-texten. Ska se om jag kan skicka upp en ny version.

Texterna är väldigt "förenklade" av en anledning.

 

lektion.se Skrivprojekt - Hjältar lektionsbild

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.