Lektion : Rymden 36

6 omdömen
Ronny Söderqvist
9 oktober 2012
Fysik, NO, Idrott & Hälsa
Grundskola år 3-6
utelektion

Beskrivning

36-leken

Denna lek ska göras utomhus. Du behöver 36 kort, finns i pdf-filen, ett facit, också i pdf-filen, en tärning (gärna stor) och en hög med elever.

Börja med att hänga upp alla 36 kort på ett begränsat område i skogen/naturen/skolgården. Jag har alltid laminerat alla korten, eftersom jag använder samma 36:a flera gånger. Lättast är att göra ett hål i hörnet och dra en gummisnodd genom hålet. Fäst sedan en klädnypa i snodden så blir det lätt att fästa i grenar, staket eller liknande.

Dela in klassen i grupper om 3-5 i varje grupp.

Varje grupp måste ha ett lockrop, låt de få en kort stund (15 sekunder) på sig att bestämma. Sedan går du runt och frågar alla grupper. Första gången kommer säkert en grupp svar ?vi vet inte?. Det blir deras lockrop. Nästa gång har alla hunnit på 15 sekunder.

Sedan går du runt och slår gruppernas starttal, 1 till 6, med tärningen (du kan göra det samtidigt som du kollar lockropen). De måste komma ihåg sitt tal.

Leken går ut på att ta sig till kort nummer 36. När du säger ?klara, färdiga, gå!? ska de leta efter sitt kort med det talet. När någon hittar kortet lockar den till sig alla i sin grupp med lockropet. På plats läser de och försöker komma på svaret. Sedan springer alla till dig, eller din kollega, och redovisar svaret. De får alltså inte redovisa uppgiften någon annanstans, utan alltid hos dig eller din kollega. När de fått rätt på uppgiften får de slå ett nytt slag med tärningen. Det talet adderar det till det tal de tidigare hade, ex. som starttal fick de 4. Nu slog de en 3:a. Då ska de leta efter kort nummer 7.

När de kommer till 30-35 så kan de få mer än 36, men då ska de leta efter 36:an.

Om någon grupp har otur med tärningen och kommer långt efter kan man glatt säga ?oj, ni slog en sexa? fast de slog en etta.

Gör 36:an vid flera tillfällen, det gör absolut ingenting.

Denna 36:a handlar om rymden.

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.