Lektion : Undersökning främlingsfientlighet?

(Färre än 5 omdömen)
Tobias Gren
21 februari 2012
Samhällsvetenskap
Gymnasiet
Arbetsuppgift

Beskrivning

Uppdaterad 2012-02-21

Jag har arbetat med en klass som har lite svårt med större analyserande/diskuterande uppgifter.

För att komma runt problemet har jag "hackat" upp en uppgift i många små delar. Dessa delar har jag presenterat lektionsvis och då utifrån följande:

Förarbete: Vi såg två filmer. Världens lyckligaste folk samt Det muslimska hotet. Båda dokumentärerna berör temat främlingsfientlighet och intolerans.

Vi såg filmerna aktivt, dvs. att jag pausade samt diskuterat under filmens gång. Jag har tryckt på vikten av att föra anteckningar?

Lektion 1. (grupparbete) Under lektion fick klassen arbeta med att definiera begrepp som härbärgerade kring intolerans och rasism.  Vidare förde vi en diskussion om mänskliga rättigheter. Denna del kopplas naturligt ihop med föregående förarbetsmoment.

Lektion 2. (grupparbete) Med begreppen i ryggen fick eleverna besöka Sverigedemokraternas hemsida (vissa besökte även Dansk folkepartis hemsida).

 Lektion 3. (grupparbete) Med begreppen i ryggen och en bild av partiet, utifrån deras hemsida är det dags att försöka se hur partiets förespråkare för debatten ute på nätet.  

 Lektion 4. (individuell) Med gruppens insamlade fakta (objektiv och subjektiv) är det nu dags att försöka bilda sig en uppfattning. Eleven ska nu självständigt föra en slutdiskussion där denna försöker ge svar på frågan; Är Sverigedemokraterna ett främlingsfientligt/intolerant parti?

För att inte skrämma slag på klassen så läckte jag ut lite av uppgiften vid varje lektionstillfälle. På så sätt lyckades jag hålla motivationen uppe samtidigt som jag på et strukturerat sätt kunde lyfta spontana diskussion kring bergepp och företeelser som vi "snubblar" över.

 

Jag vill gärna ha era åsikter kring uppgiften. Stöp gärna om uppgiften så att den blir din egen, dela sen med dig av dina erfarenheter.

 

Lycka till

/Tobias Gren

Medlemmar kan ladda ner alla lektioner, rekommendera lektioner till andra medlemmar och diskutera dem på forumet.